Hlavní obsah

Ester už je legenda, říká o Ledecké Bank. Ve sjezdu bude mít několik výhod

Foto: Profimedia.cz

Ester Ledecká na stupních vítězů. Její někdejší lyžařský trenér Ondřej Bank říká, že větší šance teď má ve sjezdu.

Reklama

Ondřej Bank je bývalý výborný český sjezdař ve světovém poháru, kde byl dvakrát na stupních vítězů. Ester Ledeckou trénoval. Na snowboardu je podle něj nesmírně silná a teď má dobré vyhlídky zejména pro sjezd.

Článek

Ondro, co říkáte na to, že Ester obhájila zlatou olympijskou medaili ze snowboardu?

Já vím, jak je na prkně strašně silná, že je nejlepší ze všech. Pro mne bylo spíš zajímavé se na vše dívat z psychologické roviny. To, že to zvládla tak parádně, dokazuje, jak je silná i mentálně. Bylo to vlastně jen o hlavě.

Proč je na snowboardu tak dobrá?

Co mám informace, má výborné zázemí, je dobrá, konkurence není až tak vysoká a rozdíl mezi ní a ostatními se spíš zvyšuje. Je teď ve výborné formě. Asi jste si všiml, jak je ten rozdíl mezi ní a ostatními závodnicemi obrovský. Všechny s ní při závodě padaly. Nevěřily si, měly z ní obrovský respekt a musely jet na 130 % procent. Proto pak zákonitě musely přijít i pády.

Čekal jste to vítězství? Co bude teď?

Asi čekal, nebo jsem spíš doufal. Teď má hlavně úplně čistou hlavu na lyže. Je ve skvělé pozici. Není hlavní favoritkou pro SG ani sjezd, ale černým koněm. A to je ideální. Zadruhé jí pomáhá, že se snaží ke každému závodu přistupovat stejně. Když jsme si to někdy rozdali na lyžích mezi sebou, tak stejně chtěla vyhrát. Každý souboj chce vyhrát. Je to její DNA, nastavení hlavy, má v sobě naprosto přirozenou soutěživost.

Ester je ve skvělé pozici. Není hlavní favoritkou pro SG ani sjezd, ale černým koněm. A to je ideální.
Ondřej Bank

Má teď už třetí zlatou z olympiády – stává se legendou…

Už se legendou stala, o tom se nemusíme bavit. Olympiáda je hodně medializovaná a její předchozí úspěchy jen zvýrazňuje. Pro mne je významné to, co se Ester povedlo před olympiádou ve světovém poháru na lyžích. Že byla loni druhá ve sjezdu, že během tří sezon se jí podařilo dvakrát vyhrát a šestkrát dostat na podium. A pro to, že zvládá obojí, že zároveň vyhrává i prkno, ji mám za legendu.

Během Pchjongčchangu v roce 2018 jste mi říkal, že Ester kombinace lyží a snowboardu pomáhá, ještě si to myslíte?

Ano, myslím si to pořád. Má to svoje plusy a samozřejmě i negativa, ale dohromady převažují podle mne plusy. Třeba teď na sebe bude mít na lyžích skoro nulový tlak. Vždycky jsem jí v tom fandil a podporoval, i když ostatní říkali, že kombinace obou disciplín spíš škodí. Snowboard dělá proto, že ji baví a odrazování ji ještě víc motivuje, i když tu motivaci vlastně nepotřebuje. Ester šla vždy svojí cestou a půjde jí určitě dál.

Čas strávený na snowboardu vzhledem k lyžím nebyl zbytečný. Vždy jsem byl zastáncem, že rozvíjení schopností do široka je dobré a nutné a vždy se dá případně zúžit. Platí to hodně u dětí. S nimi trenéři často dělají chybu, když je zaměřují moc brzy na jednu disciplínu. Místo toho, aby rozvíjeli jejich dovednosti do široka.

Ester kombinace dvou disciplín neustále rozvíjí v pohybových schopnostech. Ostatně princip na prkně i na lyžích je hodně podobný. Rytmus, energie, principy oblouku jsou stejné. Negativem je, že pak nemá tolik času na trénink a nemá naježděno tolik kilometrů. Ale kdyby si za rok řekla, že půjde jen do lyží, tak si pozitiva z prkna vezme s sebou. Když rozvíjí další schopnosti, je šikovnější, a kdyby to pak zaměřila na lyžování, bude mít lepší výchozí pozici, než kdyby od malička jezdila jen na lyžích. Když nevyužije ten potenciál teď, může ho využít později a pak třeba jednou vyhraje celkově světový pohár.

Má Ester na lyžích větší šance ve sjezdu, nebo v SG?

Za mne ve sjezdu. Nebude mít tolik času se připravit na SG a sjezd nyní jezdí trošku lépe. Ve sjezdu si vyzkouší tréninky, stopu a myslím, že její šance jsou vyšší. V SG se může stát cokoli. To bude složitější, ve sjezdu pak může vše prodat.

V čem může mít na lyžích Ester výhodu před ostatními?

Právě v tom sjezdu, ostatní nejsou tak dobré ve skluzu v táhlých dlouhých zatáčkách. A zadruhé se taky ostatní trochu bojí, a tím pak ztrácejí. Nedávají do jízdy tu chlapskou agresivitu, chlapské pojetí, jako Ester nebo ještě Sofia Goggiaová.

Co je víc, medaile na lyžích, nebo na snowboardu – jak se na to díváte vy?

Já si něco myslím, ale nebudu odpovídat, je to zavádějící. Všechny medaile na olympiádě jsou super. Pro mne jako bývalého lyžaře je ale nejvíc vítězství v lyžařském svěťáku.

Co teď děláte?

Dělám vše možné, věnuji se hodně své sportovní firmě Vagus. Třeba jsme teď udělali novou helmu pro Aničku Fernstadtovou. Je to moje první skeletonová helma, Anička ji má na míru, tak snad jí pomůže. A spíš bratrsky konzultujeme někdy s bráchou na dálku tréninky a přípravu Ester.

Program alpského lyžování na ZOH v Pekingu 2022

DatumČasKdoDisciplína
7. 2. (odloženo z 6.2., vítr)4:00 - 6:20mužiSjezd
7. 2.3:15 - 8:40ženyObří slalom - jízda 1 a 2
8. 2.4:00 - 6:15mužiSuperobří slalom
9. 2.3:15 - 9:00ženySlalom - jízda 1 a 2
10. 2.3:30 - 5:45mužiSuperkombinace (sjezd a slalom)
11. 2.4:00 - 6:00ženySuperobří slalom
13. 2.3:15 - 8:50mužiObří slalom - jízda 1 a 2
13. 2.3:15 - 9:00mužiSlalom - jízda 1 a 2
15. 2.4:00 - 6:00ženySjezd
17. 2.3:30 - 8:20ženySuperkombinace (sjezd a slalom)
19. 2.4:00 - 6:00muži i ženySoutěž družstev

Kompletní program ZOH v Pekingu naleznete ZDE.

Reklama

Doporučované