Hlavní obsah

Před třemi lety mu řekli, že má rakovinu. Teď vyhrál zlato

Foto: ZUMA/Osports, ČTK

Max Parrot vítězný.

Reklama

Je to jeden z příběhů letošní zimní olympiády, o nichž se bude mluvit. Snowboardista Max Parrot vybojoval pro Kanadu první zlatou medaili. Ale obrovská výhra je to především pro něj samotného. Byť šlo o vítězství poněkud sporné.

Článek

„Bral jsem život jako samozřejmost, to už nedělám. Pokaždé, když si připnu nohy na snowboard, vážím si toho, že můžu.“

To jsou slova čerstvého olympijského vítěze ve slopestyle Maxe Parrota.

Zdaleka to není první zlatá medaile, kterou ve své kariéře vybojoval. Na scéně se pohybuje léta, mezi snowboardisty platí za dříče, co neustále vymýšlí nové a obtížnější triky, které pak v perfektním provedení předvádí na závodech.

Na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu v roce 2018 platil za favorita, jenže v prvních dvou ze tří jízd měl těžké pády. Třetí zajel excelentně. A to mu stačilo na stříbro. Po závodech žertoval: „Dvakrát jsem se praštil pořádně do hlavy, byly to skutečně tvrdé rány. Ale jsem v pořádku, jsem dobrej. Helma mě zachránila.“

To byl únor. O pár měsíců později začal cítit, že s ním není něco v pořádku. „První symptomy se u mě objevily zhruba v září. Pořád jsem si škrábal pokožku. A pak, v listopadu, jsem si všiml boule na krku. Měl jsem to tam nateklé,“ popisoval na tiskové konferenci, na níž z kraje roku 2019 oznámil, že se léčí s rakovinou.

Rodinný lékař Parrota poslal na biopsii a mladý závodník – v té době mu bylo 24 let – se pár dní před Vánoci dozvěděl, že trpí zhoubným nádorovým onemocněním lymfatické tkáně. Hodgkinův lymfom, zněla diganóza.

Lékaři nemoc podchytili včas, prognóza byla dobrá. „Letos nemůžu soutěžit. Můj jediný boj bude boj s rakovinou,“ říkal tehdy novinářům.

Během šesti měsíců podstoupil dvanáct kol chemoterapie.

V létě 2019 dostal zprávu, na kterou tak netrpělivě čekal: vypadá to dobře, můžete zkusit vrátit se ke sportu.

„Byla to noční můra. Je tak těžké popsat, čím jsem si prošel,“ svěřil se teď BBC v Pekingu. „Nemáte žádné kardio, žádnou energii. Nemáte svaly… Takže být zpátky tady, na olympiádě, a znovu na pódiu, ale se zlatou medailí… To je prostě úžasný pocit.“

Max Parrot ve svých sedmadvaceti letech v Pekingu vyhrál ve slopestylu zlato. Jde o první zlatou medaili pro Kanadu z těchto her.

Jak upozorňuje BBC, jeho vítězství je ovšem poněkud hořké. S velkou pravděpodobností vyhrál díky chybě rozhodčích.

Parrotovo skóre z druhé jízdy 90,96 mu zajistilo titul, na druhém místě skončil sedmnáctiletý Číňan Su I-ming a bronz bral Kanaďan Mark McMorris.

„Parrot udělal ve čtvrté části velký frontside 1440 (čtvernou rotaci směrem doprava), při kterém byste měli chytit prkno. Místo toho se dopustil jednoho z hlavních hříchů – použil chvat těla, aby udržel hlavu a nohy u sebe,“ popsal komentátor BBC Ed Leigh. „Něco takového ho mělo stát dva, možná tři body. Když jsem se pak podíval na skóre ze sektoru – dostal 9,35 z 10 bodů. Kdyby si toho porota všimla, musel by mít 6, maximálně 6,5 bodu.“

Rozdíly mezi vítěznou trojicí byly minimální – bronzového od zlata dělily jen tři body. Takže pokud by porotci chybu klasifikovali, zcela by to změnilo pořadí a vyhrál by Číňan Su, bývalý dětský herec. „Díval jsem se pak na květinovou ceremonii. Max nijak zvlášť neslavil a Mark McMorris se tvářil jako bouřkový mrak.“ Su I-minga podle něj rozhodčí skutečně připravili o zlato.

Jak připomíná BBC, týmy se mohou do 15 minut od konce závodu písemně ohradit proti verdiktu poroty, což se v tomto případě zřejmě nestalo.

Sám Su, který během své jízdy předvedl závratný kousek – quad cork 1800, což je trik zahrnující čtyři převrácení mimo osu a pět úplných otoček – ovšem v rozhovorech nepůsobil nijak zahořkle. Naopak – vyzdvihl, že mohl na pódiu stát vedle mužů, ke kterým jako kluk vzhlížel.

„Tvrdě jsem trénoval, ale tohle je úplně šílené. Je to splněný sen,“ svěřil se na tiskové konferenci, která byla úplně přeplněná. Čínští diváci mladíka milují, v Číně vypukla Su-mánie. Svědčí o tom třeba fakt, že na populární čínské platformě Weibo (obdoba Twitteru) prvních pět trendů dnešního dne obsahovalo buď jméno závodníka, nebo termín „1800“.

Reklama

Doporučované