Hlavní obsah

Vždyť jim při běhu vypadnou genitálie. Nike vykrojil kolekci pro olympiádu až moc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter.com/CitiusMag

Kritizovaná část sportovní soupravy, s níž pojede do Paříže americký atletický tým.

Reklama

Několik slavných atletek ostře kritizovalo ještě ostřeji vykrojený trikot, který minulý týden odhalila společnost Nike v rámci slavnostního představení olympijských souprav. Odhalila je to pravé slovo: Trikot totiž odhaluje mnoho.

Článek

V mnoha zemích to bývá podobné: S napětím se čeká, jaké soupravy vynesou sportovci na nejprestižnějším setkání světa, na olympijských hrách. A pak se na hlavy tvůrců kolekcí snese kritika – kvůli výběru barev, střihům, doplňkům. Stačí si osvěžit hádky o modrotisk ve výbavě českých olympioniků pro Tokio před třemi lety. „Proč musí sportovci vypadat jako parta malorolníků z dědiny?“ „Chybí už jen dechovka a hurá do toho!“ Pamatujete?

Málokdy se však kritika týká funkčnosti souprav. Aby oblečení podpořilo sportovní výkon a dobře sedělo, bývá základ.

Několik slavných atletek – minulých i současných – teď však ukázalo prstem na trikot určený pro americký atletický tým. Jak upozornila agentura AFP, označily ho nejen za nefunkční, ale ba přímo sexistický. Trikot určený pro sportovkyně má totiž velmi vykrojené kalhotky.

Kolekce určené pro Paříž odhalila společnost Nike na módní přehlídce v hlavním francouzském městě na sklonku minulého týdne. K výhradám, které posléze zaplavily sociální média, se dosud nevyjádřila.

Zástupci Americké atletické federace (USATF) pak v prohlášení pro AFP slova o sexismu odmítli s tím, že atleti budou mít pro olympiádu na výběr z více variant výstroje a sami si budou moci vybrat, co jim lépe vyhovuje.

Bývalá americká šampionka v běhu na 5000 metrů Lauren Fleshmanová nicméně nevěří, že by některá z žen vůbec chtěla sáhnout po vystřiženém trikotu. V příspěvku, který zveřejnila na svém účtu na instagramu, uvedla, že je to kousek pro sport zcela nevhodný.

„Profesionální sportovci by měli být schopni soutěžit, aniž by museli část své mozkové kapacity věnovat svému pubickému ochlupení nebo přemýšlet o tom, zda nedávají na odiv nějakou intimní část svého těla,“ napsala Fleshmanová.

A trikot sexistický podle ní je: „Pokud by tento oděv skutečně byl přínosem pro fyzický výkon, pak by ho nosili i muži. Toto není elitní atletická sada určená pro atletiku. Jedná se o kostým zrozený z patriarchálních sil.“

Americká skokanka do dálky Tara Davisová-Woodhallová vzala kritiku zlehka. Na síti X připsala k příspěvku o návrhu trikotu, který zveřejnil atletický server Citius, že je zděšena: „No moment! Moje hoo haa bude venku?“ vtipkovala.

Překážkářka Queen Clayeová, která se účastnila olympiády v roce 2008, se pak obrátila na společnosti, které se zabývají depilací voskem. Ptala se jich, zda by v Paříži nechtěly sponzorovat tým USA. „Prosím a děkuji.“

Podívejte se na další kousky kolekce:

+7

A v podobném duchu se nesou i další komentáře doprovázející ukázky z kolekce Nike.

„Takže muži se budou moci soustředit jen na svůj sportovní výkon, zatímco ženy se budou starat o odřeniny, o to, aby jim genitálie nevypadly z kalhotek, a o odstranění chloupků v intimní oblasti,“ napsala třeba uživatelka Magi.

Další se zajímali o to, zda se teď atletické závody přemístily do bazénu, protože trikot ze všeho nejvíc připomíná plavky. A jiní zas tipovali, že na olympiádě asi závodí dívky z OnlyFans (platforma s erotickým obsahem, pozn. red.), protože nikdo jiný by se dobrovolně před kamerami takto nevystavoval.

USATF se snaží kritiku mírnit. Outfity odhalené společností Nike byly pouhými dvěma z pěti desítek, z nichž si mohou sportovci a sportovkyně vybírat. A nadto: Vývoj olympijských „uniforem“ byl po celou dobu konzultován právě s olympioniky, napsala federace.

Reklama

Doporučované