Hlavní obsah

Zlato v rychlobruslení vyhrála díky velkorysosti soupeřky

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Rychlobruslařka Erin Jacksonová vyhrála díky gestu své soupeřky a kamarádky.

Reklama

Američanka Erin Jacksonová je čerstvou olympijskou vítězkou v rychlobruslení na 500 m. Je to spravedlivé vítězství, protože dívka z Floridy je opravdu hodně rychlá, hodně dobrá a od první rozjížďky byla favoritkou.

Článek

Vtip je však v tom, že to vítězství je skoro zázračné. Na olympiádu Erin původně vůbec neměla jet, protože při americké kvalifikaci neuspěla. Velké favoritce to v největším tempu při finále kvalifikačního závodu nešťastně podklouzlo a dojela nakonec až třetí, na nepostupovém místě. Takhle to v amerických kvalifikacích funguje. Jsi favorit, ale když nesplníš tvrdý postupový klíč? Smůla, na olympiádu nejedeš.

Jenže to byl teprve začátek celého příběhu, o němž teď s obdivem píše Amerika i celý svět. Erin má totiž v reprezentaci výbornou kamarádku Brittany Boweovou. Ta se vzdala svého vyjetého místa na 500 m ve prospěch kamarádky a favoritky. Nic na tom nemění ani fakt, že Brittany je ještě lepší než na 500 m v závodech na 1 000 a 1 500 m. „Myslela jsem, že si to zaslouží a ona si to také zasloužila,“ řekla Brittany.

Je to úžasná kamarádka a mentorka. A její čin nikdy nezapomenu.
Erin Jacksonová

Erin to moc dojalo: „Je to úžasná kamarádka a mentorka. A její čin nikdy nezapomenu. Můžete se vsadit, že budu příští měsíc v hale (v Pekingu) nejhlasitějším fanouškem, až pojede své silné disciplíny 1 000 a 1 500 m,“ napsala tehdy Jacksonová na Instagramu.

„Takový je prostě duch olympiády, být skvělou týmovou kolegyní. Erin má šanci přivézt domů medaili, doufejme, že zlatou, je mi ctí dát jí tu šanci,“ kontrovala Brittany.

Obě ženy se znají už dlouhé roky z floridské Ocaly, kde spolu od dětství vyrůstaly, jezdily na kolečkových bruslích a to hodně dobře. Obě jsou na inlinech mistryněmi světa. Brittany, která hrála i basketbal, časem přešla z inline bruslí na led a velmi uspěla. Reprezentovala USA na olympijských hrách 2014 a 2018 a získala osm zlatých medailí na mistrovství světa. Netrvalo dlouho a k ledovým bruslím přetáhla i Erin. Ta potřebovala jen pár měsíců na ledě, než se kvalifikovala na zimní hry 2018. V Pchjongčchangu skončila sice až 24. na 500 m, ale o tři roky později už ve sprintu dominovala a vyhrála čtyři z osmi podniků Světového poháru.

Obě mají ve své DNA navíc zřejmě zakódovanou čest a velkorysost. Erin na MS 2014 v inline bruslení v Argentině vyhrála závod na 1 000 m. Byla však vzápětí dost kontroverzně diskvalifikována. Na sociálních sítích dostala velkou podporu od fanoušků i mnoha soupeřů a schylovalo se k malému skandálu. Erin však protesty nekompromisně utnula, když se na Facebooku zastala rozhodčích a poprosila všechny, aby s protesty přestali. Vyjádřila pochopení pro náročné rozhodování rozhodčích a zdůraznila, že nechce shazovat ani umění ostatních sportovců, kteří vyhráli místo ní.

Mnoho špičkových bruslařů tu situaci dodnes nezapomnělo. Stejně tak nezapomínají za ta léta na mnoho vtipných příspěvků od Erin. Před časem dala třeba na sociální sítě video – své první opatrné krůčky na ledě. Připomněla tím trochu film Kokosy na sněhu. I později, už jako šampionka, přiznala potíže s rovnováhou při nástupu na led. „Myslím, že už jsem to docela zvládla, ale je to těžší, než to vypadá,“ smála se.

Teď je z Erin rychlobruslařská superstar a její story bude jedním ze symbolů olympiády v Pekingu.

Reklama

Doporučované