Hlavní obsah

Pět velkých hvězd pro cyklistický šampionát v Glasgow

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Remco Evenepoel, horký favorit pro silniční závod i časovku.

Reklama

Poprvé v historii se odehrává mistrovství světa v cyklistice ve všech disciplínách v jeden čas a prakticky na jednom místě. Vybrali jsme pět velkých favoritů této monstrakce, která se odehrává ve Skotsku.

Článek

Remco Evenepoel

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Remco Evenepoel

23letý Belgičan je bezesporu horkým favoritem silničního závodu a bude obhajovat mistrovský titul z loňska. Vítěz loňské Vuelty a letošního monumentu Lutych-Bastoň-Lutych se naposledy postavil koncem července na start Clásica San Sebastián a samozřejmě, že vyhrál.

Kromě silničního závodu bude útočit na zlato i v časovce. I tam bude patřit k favoritům. Brzy po MS se pak přesune do Španělska, aby se pokusil obhájit Vueltu. Poté, co většinu července strávil na vysokohorském kempu, by měl být perfektně připraven.

Tadej Pogačar

Foto: Profimedia.cz

Tadej Pogačar

Slovinská superhvězda si po druhém místě na Tour bude chtít v silničním závodě spravit chuť. Podle všeho už Pogačar překonal i únavu z boje s Jonasem Vingegaardem na „Staré dámě“. Jeho nedávná rekordní testovací jízda na Col de la Madone na jihu Francie naznačuje, že se zotavil a má chuť závodit.

Že je favoritem i na MS, potvrzují jeho letošní jednodenní vavříny. První místo vybojoval na Tour of Flanders, Amstel Gold Race i Flèche Wallonne.

Nevýhodou kromě možné únavy po Tour může být i slabší podpora slovinského týmu, který se co do síly nemůže měřit s Belgičany, Nizozemci a dalšími. Příští pátek ale zkusí i časovku.

Mathieu van der Poel

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Mathieu van der Poel.

28letý nizozemský univerzál krátce po Tour, kde pomáhal ve finiších Jasperu Philipsenovi, zkusí ve Skotsku zaútočit hned na dvě zlaté medaile. Pojede jak silniční závod, tak i horská kola.

A bude chtít překonat špatné vzpomínky z loňského MS v Austrálii, kdy byl noc před závodem vzat do policejní vazby poté, co se střetl s dětmi, které ho rušily ve spánku. A také z olympiády v Tokiu, kde měl při závodě horských kol těžký pád.

Letos už vyhrál monumenty Milán-Sanremo i Paříž-Roubaix.

Tom Pidcock

Foto: Getty Images, Getty Images

Tom Pidcock

Britský mladík je také famózním univerzálem, ale v Glasgow bude horkým favoritem pro závod horských kol. Letos vyhrál na silnici jednorázovku Strade Bianche, na Lutych-Bastoň-Lutych byl druhý a Amstel Gold Race třetí. V horských kolech pak ovládl závod Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Jinak tento 24letý cyklistický démon už vyhrál loni královskou etapu Tour a má i olympijské zlato z horských kol z Tokia. A konečně je to i loňský mistr světa v cyklokrosu.

Jackson Goldstone

Foto: Getty Images, Getty Images

Jackson Goldstone.

19letý Kanaďan ze Squamishe je stoupencem nové generace sjezdařů. Už v roce se stal světovým šampionem v juniorech. Před měsícem pak ve Val di Sole vyhrál i svůj první závod v elitní kategorii. Zároveň se zařadil i na čelo průběžného hodnocení celkového pořadí Světového poháru.

Dalo se to čekat, už v Andoře zajel v závodě juniorů rychlejší čas než vítěz kategorie elite. Jeho nejnovější vítězství v Itálii pak bylo udivující, dalšího Kanaďana Finna Illese totiž rozdrtil o celé dvě sekundy.

MS v cyklistice v Glasgow

Cyklistického svátku s centrem v Glasgow, který už začal v týdnu závody na dráze a potrvá do 13. srpna, se účastní celkem 8000 závodníků. 80 jich bude z Česka.

Závodí se ve 13 disciplínách o 190 titulů. K profíkům se připojí i amatéři v silničním závodě Gran Fondo. Čeká se přes milion návštěvníků.

Většina disciplín se odehraje v Glasgow, ale… Například závodníci v cross country a maratonu budou bojovat v Glentress Forrest pod Edinburghem a sjezdaři ve Fort William uprostřed skotské divočiny na břehu jezera Loch Linnhe.

Z českých závodníků se největší šance na dobré umístění dávají Ondřeji Cinkovi v XC mtb a Mathiasi Vackovi v silničním závodě.

Reklama

Doporučované