Hlavní obsah

Shiffrinová to dokázala. Má rekordních 87 vítězství

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

V pátek slavila takto Shiffrinová své 86. vítězství.

Reklama

Švédské Aare zažilo její první výhru v roce 2012. Dnes, po 11 letech, tu překonala číslem 87 rekord Ingemara Stenmarka v celkovém počtu vítězství ve Světovém poháru.

Článek

Dosavadní kariéra fenomenální americké sjezdařky je neuvěřitelná. V pouhých 27 letech je už nyní nejvíce dekorovanou lyžařkou Světového poháru všech dob. Pojďme se hlouběji ponořit do zázračných čísel její kariéry.

Od první účasti ve Světovém poháru 11. března 2013 v České republice ve Špindlerově Mlýně dva dny před svými 16. narozeninami vyhrála Shiffrinová téměř neuvěřitelných 35,3 % závodů, kterých se zúčastnila. Jak spočítal web fis-ski.com, více než v polovině závodů (55,3 %) pak skončila na stupních vítězů.

Její součet 53 vítězství ve slalomu Světového poháru z ní dělá zároveň nejvíce dekorovanou lyžařku v technických disciplínách všech dob. Předchozí rekord 40 vítězství, který také držel Švéd Stenmark, překonala v roce 2019. Mimochodem, 47. vítězstvím ve slalomu ve Schladmingu v lednu 2022 překonala Stenmarkův rekord ve vítězstvích v jediné disciplíně (Švéd měl 46 vítězných obřích slalomů).

A teď další rekord Shiffrinové. V prosinci 2018, když jí bylo 23 let, se stala vůbec prvním lyžařem, který vyhrál ve všech šesti disciplínách Světového poháru. Její zvládnutí technických i rychlostních disciplín je bezkonkurenční.

Rodačka z Colorada byla specialistkou na slalom, ale to brzy přestalo platit. V roce 2019, sezoně, v níž dominovala způsobem, kterému se předtím ani potom nikdo jiný nepřiblížil, se Shiffrinová stala první lyžařkou, která vyhrála tituly v jedné sezoně Světového poháru ve slalomu, obřím slalomu a super-G, stejně jako velký křišťálový glóbus za celkové pořadí.

Vyhrála všechny disciplíny

A teď čtěte dobře. V kariéře dosud vyhrála ve Světovém poháru 53 slalomů, 20 obřáků, pět super-G, tři sjezdy, jednu alpskou kombinaci a pět paralelních vítězství!

Ještě to není všechno. V sezoně 2019 si připsala ohromujících 19 vítězství z 24 pódiových umístění. To se rovná 66% šanci, že vyhraje pokaždé, když se postaví na start, a 83% šanci, že skončí na stupních vítězů. Jen ve Světovém poháru tehdy vyhrála 17krát, čímž překonala rekord Švýcarky Vreni Schneiderové v počtu vítězství v jediné sezoně (14 v roce 1989).

Závratnou bilanci má i z mistrovství světa. V rámci 17 startů skončila Shiffrinová 14krát na stupních vítězů a získala sedm zlatých medailí.

Ovšem zcela výjimečně je i Shiffrinová jen člověk. Potvrdily to olympijské hry v Pekingu 2022, kde úplně propadla a nezískala jedinou medaili. V roce 2014 v Soči se ale ve svých 18 letech stala nejmladší lyžařkou, která kdy vyhrála olympijské zlato ve slalomu.

Co čekat dál?

Američance je teprve 27. Sám Stenmark je už dlouho přesvědčen, že Shiffrinová dosáhne a překročí i 100. vítězství ve Světovém poháru, čímž by nastavila laťku, která pravděpodobně nikdy nebude překonána. Její výkony v této sezoně naznačují, že se to přibližuje. Není vyloučeno, že se ještě v březnu přiblíží těsně k devadesátce.

A vzhledem k tomu, že za pouhé tři roky tu jsou olympijské hry v Milano-Cortina, přidá i další medaile olympijské.

Reklama

Doporučované