Hlavní obsah

Kdo pracuje pro Muchovou. Deset lidí, kteří Karolíně pomohli do finále v Paříži

Foto: Getty Images

Karolína Muchová při finále French Open proti Polce Swiatekové.

Reklama

Už dávno nepřichází v úvahu, aby špičkoví tenisté přijížděli na turnaje jako solitéři nebo jen s trenérem. Dnes nutně potřebují silný tým. Karolína Muchová ho má - a početný.

Článek

Karolína Muchová prohrála finále French Open se světovou jedničkou, Polkou Igou Swiatekovou 6:2, 5:7 a 6:4, ale přesto dosáhla na největší úspěch svojí dosavadní kariéry.

Nejúspěšnější česká tenistka letošního roku měla přímo u sebe v Paříži (nebo k dispozici aspoň na dálku) desítku lidí, kteří jí pomáhají nebo poslouží radou.

Kdo tvoří úspěšný tým kolem grandslamové finalistky?

Emil Miške (51) – trenér

Letos Karolína znovu angažovala Slováka Emila Miškeho, který ji vedl už mezi lety 2017 a 2020. Tehdy neodešel úplně v dobrém, ale dnes je prý vše dávno zapomenuto. Česká tenistka ho oslovila koncem loňského října, kdy ji ještě trénoval Jan Blecha. Miške, který vede projekt Hrajeme tenis na Slovensku, zprvu slíbil pozici jakéhosi mentora. Ale na konci roku už se už dohodli na těsné spolupráci. A Karolína má prý pod ním volnost v kreativní hře.

Josef Mucha (55) – otec, asistent trenéra FC Slovácka

Nemůžete z týmu vyčlenit její rodinu, i když už dávno hlavní úlohu ve vedení Karolíny převzali tenisoví odborníci. Otec Mucha, bývalý ligový fotbalista Sigmy Olomouc a fotbalový trenér, je dodnes klíčovou postavou. Je to on, kdo ji přivedl v sedmi letech k tenisu. Rád sleduje dceru při důležitých turnajích přímo na místě. Pro Karolínu je důležitou autoritou.

Hana Muchová (57) - maminka

To samé platí o mamince. I ona musí být u toho. Když jsou důležité turnaje jako teď v Paříži, pozorně sleduje zápasy a Karolíně pilně fandí. A stejně jako manžel i ona zápasy Karolíny hodně prožívá.

Filip Mucha (30) – bratr, brankář FK Teplice

Je důležitější, než si možná myslíte. Oba mají k sobě hodně blízko. Navzájem se podporují a jsou spolu často v kontaktu. Píší si a volají. Stačí se podívat na Instagram Karolíny a hned pochopíte, jak blízcí si jsou. Jako děti spolu často i sportovali a Filip bral Karolínu na fotbal. Sám hraje rád tenis. Mimochodem celá rodina má skupinu na WhatsAppu.

Jaroslav Blažek – kondiční trenér, fyzioterapeut

Jedna z klíčových postav vedle Karolíny. To je muž, který pracuje na její kondici i jako fyzioterapeut. A pracuje podle všeho dobře. Působil už u Švýcarky Belindy Bencicové. Karolínu sleduje i na dálku a zaměřuje se mimo jiné hodně na prevenci proti jejím dříve častým zraněním.

Kirsten Flipkensová (37) – mentorka, belgická tenistka

S někdejší třináctou hráčku světa, která stále hraje debla, se zná Karolína už dlouho. Jsou kamarádky a od letošního Australian Open jí Belgičanka pomáhá jako mentorka. Sleduje její hru, analyzuje, posílá trenérovi datové statistiky.

Tomáš Petera (52) – manažer, sportovní podnikatel, tenisový kouč

Velezkušený manažer Karolíny. Po skončení aktivní hráčské kariéry v tenisu v roce 1995 se začal věnovat trenérské činnosti. Byl osobním trenérem Petra Kordy, Bohdana Ulihracha, Martina Damma a Andrey Hlaváčkové. Zároveň byl také kapitánem fedcupového týmu. Jeho podnikatelské aktivity souvisí především s organizací sportovních akcí jako Federation Cup, Davis Cup, Basketball Final Four, NHL v Česku, Prague Open, Ostrava Open nebo Oktagon.

A konečně nesmíme zapomenout ani na fyzioterapeuty. S jedním by Karolína nevystačila, má jich víc a střídají se.

Reklama

Doporučované