Hlavní obsah

Životní šance Karolíny Muchové. Jen pozor na to zdraví

Foto: Getty Images, Getty Images

Muchová zachránila letošní bilanci Češek na French Open. Je ve finále.

Reklama

Pro Karolínu Muchovou je finále na French Open bezpochyby největším úspěchem kariéry. Zároveň je to však i výrazný počin českého ženského tenisu v průběhu posledních 15 let.

Článek

Často píšeme, jak jsou české tenistky dobré, kolik jich je například v první šedesátce světového žebříčku – aktuálně devět. Přesto jejich účast ve finále grandslamu není běžnou záležitostí.

Karolína Muchová letošní French Open v očích příznivců českého tenisu zachránila.

Začalo to pro malou ženskou tenisovou velmoc v jednu chvíli hodně špatně. Ze 12 děvčat šla jako jediná dál přes druhé kolo.

Z pohledu statistiky od roku 2010 je Muchová šestou Češkou ve finále jednoho z grandslamových turnajů.

Třikrát se to povedlo Petře Kvitové (dvakrát vyhrála Wimbledon - 2011+2014 a jednou byla ve finále Australian Open 2019).

Dvakrát Karolíně Plíškové (jednou ve finále US Open 2016 + ve Wimbledonu 2021). Jednou pak Krejčíkové (vyhrála French Open 2021), Šafářové (finále French Open 2015) a Vondroušové (finále French Open 2019).

Už z toho vidíte zajímavou věc. Ačkoli tenisoví odborníci upozorňují, že Češky nejsou zrovna antukovými specialistkami, právě na French Open jsou skoro nejúspěšnější.

A ještě jeden fakt stojí za pozornost. Posledních pět let mají české hráčky grandslamovou finálovou žeň nejvyšší. Je to dané tím, že ke Kvitové a Plíškové se přidala nová generace hráček. Ty jsou často univerzálnější, a proto se jim daří i v Paříži.

Častá zranění

Teď jde o to, aby se nová generace aspoň trochu stabilizovala. Zatím se to nikomu úplně nepodařilo. Češky často vystřelí skoro na vrchol, ale neudrží se tam. Výrazným faktorem, který to zaviní, bývají častá zranění.

Je to příklad Krejčíkové (loni loket a pak zápěstí), Vondroušové (nedávno operace zápěstí), Muchové (jedno zranění za druhým, naposledy zápěstí). Ale i třeba dalších talentovaných děvčat - Kateřiny Siniakové (zápěstí) nebo Marie Bouzkové (loni zranění ruky).

Právě o zdraví přesně před rokem hovořil pro Seznam Zprávy Hynek Fruhvirt, otec talentovaných sester Fruhvirtových, které by měly brzy Muchovou, Krejčíkovou, Vondroušovou a další dohánět.

„Vše stojí na tom, aby zůstaly zdravé. Zdraví je to hlavní, to je limit,“ říkal s tím, že všichni kolem sester dělají vše pro to, aby se nezranily.

Když jsou zdravé, jsou nebezpečné pro kohokoliv ze světové špičky. Karolína Muchová v závěru nekonečné semifinálové bitvy s Běloruskou viditelně kulhala a v pauzách si protřepávala stehenní sval pravé nohy.

Ale životní šance přichází. V sobotním finále French Open ji čeká Polka Iga Swiateková, nasazená jednička.

Reklama

Doporučované