Hlavní obsah

Muchová může vstoupit mezi legendy, bude hrát finále French Open

Foto: Getty Images, Getty Images

Karolína Muchová po vítězném čtvrtfinále s Ruskou Pavljučenkovou. V semifinále vyřadila Bělorusku Sabalenkovou 2:1 na sety.

Reklama

aktualizováno •

Karolína Muchová je na světovém žebříčku ženského singlu na 43. místě, z Češek až pátá. Teď ale udělala největší úspěch své kariéry, dostala se do finále French Open.

Článek

Aktualizováno: Profil Karolíny Muchové jsme aktualizovali o průběh vítězného semifinále French Open.

Zatím toho 26letá Karolína Muchová moc nevyhrála. Jediný titul v singlu má z Korea Open 2019. Jenže se o ní jaksi vědělo dlouho, že má nepochybně na víc. Teď to konečně prokázala výrazným úspěchem. Bude hrát finále Grand Slamu.

Bělorusku Sabalenkovou v semifinále French Open udolala v dramatické třísetové bitvě, přičem v rozhodujícím setu prohrávala už 2:5, dokonce odvracela soupeřce mečbol a nakonec zvítězila 7:6, 6:7, 7:5.

Kdo je Karolína Muchová?

Dílčích úspěchů má za sebou víc. Na žebříčku WTA už byla před dvěma lety 19. To se poprvé v kariéře dostala do semifinále grandslamu – na Australian Open 2021. Mezitím už byla také dvakrát ve čtvrtfinále Wimbledonu (2019 a 2021).

A má i pár velmi slušných skalpů. Nyní v Paříži hned v prvním kole vyprovodila osmou nasazenou Řekyni Marii Sakkariovou. Už na US Open 2018 ale ve druhém kole porazila tehdejší světovou dvanáctku a dvojnásobnou šampionku majoru Garbiñe Muguruzaovou. Ve Wimbledonu 2019 zdolala při postupu do čtvrtfinále dokonce světovou trojku a favoritku Karolínu Plíškovou. Na Australian Open 2021 na cestě do semifinále vyřadila světovou jedničku a domácí favoritku Ashleigh Bartyovou.

Na pařížských kurtech v posledních dnech vypadala v ještě lepší formě než v minulosti. Přidala perfektní soustředění, koncentraci, když jeden balon zkazila, druhý zase hrála s naprostým soustředěním.

Už nějaký čas ji experti oceňují za její agresivní, celoplošnou, inteligentní a rozmanitou hru. V mnohém připomíná slavnější kolegyni Barboru Krejčíkovou. Dává silné údery zprava i zleva, forhend i bekhend a umí bodovat prakticky z jakékoli pozice na kurtu.

Je schopná začlenit měkčí údery, jako jsou drop shoty, loby a řezané bekhendy, neustále rozbíjí tempo základní čáry. K tomu má silné podání v průměru 166 km/h, sice pomalejší, ale slušné topspinové druhé a dobrou práci nohou, rychlost a předvídavost.

Díky příkladné kondici je schopná udržet dlouhé výměny, dokud si nepřipraví rozhodující vítězný úder. A co jí může mnoho hráček závidět, je i zkušenost ze čtyřhry. Díky tomu má dobře zvládnuté útočné voleje na síti.

Bývalý světový hráč, dnes expert Eurosportu Mats Wilander ji chválil už v roce 2019 a teď po vítězném čtvrtfinále pochvalu jen zopakoval. Chováním na kurtu, plynulým stylem, grácií a rozmanitostí si Karolína vysloužila přirovnání k Rogeru Federerovi.

Otec hrál fotbal. Bratr taky

Rodačka z Olomouce má sportovní geny v krvi. Jejím otcem je bývalý český fotbalista Josef Mucha. Nenutil ji hrát fotbal, místo toho ji v sedmi letech přivedl k tenisu. A když jí bylo asi 12, zvolila tenis před házenou. Mimochodem bratr Filip je fotbalovým brankářem FC Teplice.

Od začátku všichni věděli, že je šikovná, jenže se často potýkala se spoustou zranění. ITF okruh začala v říjnu 2013 ve věku 17 let. Jejím prvním turnajem byl Dubrovník, kde hned postoupila do druhého kola.

Přeskočme k již zmíněnému semifinále na Australian Open 2019. Vypadalo to na pořádný rozjezd do nejvyšších pater ženského tenisu, jenže ji zase opakovaně zastavovala zranění. Natržený břišní sval, záda nebo výron kotníku. Sotva se zvedla, už ji něco skosilo. Pak přišlo zápěstí a rozchod s trenérem Davidem Kotyzou.

Teď ji ale opět trénuje Slovák Emil Miške, zjevně si oba sedí, Karolína vypadá v pohodě a znovu to s ní vypadá nadějně.

Tak nadějně, že je ve finále letošního French Open.

Reklama

Doporučované