Hlavní obsah

Česká tenisová mašina se v Paříži zadrhla. Čest zachraňuje Muchová

Foto: Getty, Getty Images

Karolína Muchová zachraňuje čest českého tenisu na French Open 2023.

Reklama

aktualizováno •

Vůbec to nevypadá dobře. Dva roky píšeme, jak český, zejména ženský tenis dobývá svět. Teď v Paříži ale ze 12 děvčat prošla přes druhé kolo dál jen Karolína Muchová.

Článek

Spravedlivě to musíme označit za malé české Waterloo. V Paříži na prvním grandslamu sezony se českým tenistům opravdu nedaří.

Ambiciózní Jiří Lehečka sice v prvním kole porazil nebezpečného Němce Jana Lennarda Struffa, který šel nedávno v Madridu až do finále. Jenže hned ve druhém kole Čech vypadl s neznámým Američanem Marcosem Gironem, který se krčí až někde na 75. místě žebříčku ATP.

Už dlouho se nestalo, aby Češi a Češky na grandslamu tak vyklidili pozice. Muchová může ještě něco zachránit, ale i tak je to situace na pováženou.

Pojďme se na ten ústup podívat řečí čísel.

Na jaře v Austrálii 2023 šli Jiří Lehečka s Karolínou Plíškovou až do čtvrtfinále a čtvrté kolo si zahrály i Linda Fruhvirtová a Barbora Krejčíková. Ve třetím kole byla ještě Markéta Vondroušová.

Loni na US Open 2022 si čtvrtfinále znovu zahrála Karolína Plíšková a Petra Kvitová dosáhla na 4. kolo. Wimbledon 2022 – Marie Bouzková čtvrtfinále, Krejčíková a Kvitová 3. kolo.

Jako by se nyní trochu opakovala loňská Paříž – Muchová tam šla do 3. kola, Plíšková, Kvitová a Bouzková aspoň do druhého. Jenže naše děvčata vstupovala do turnaje v mnohem menším počtu – bylo jich o čtyři méně než nyní.

Co se to děje?

Veteránky Kvitová (33 let) a Plíšková (31) si za uplynulé období zaslouží uznání. Petra vyhrála Miami Open 2023. Plíšková se držela v popředí na posledních grandslamech, přitom se na French Open vrátila po zranění kolene. Ale teď v Paříži už to nebylo ono.

Mladá děvčata Linda (18) a Brenda (16) Fruhvirtovy, Linda Nosková (18) a Sára Bejlek (17) pak po období obrovského vzestupu zákonitě narazily do zdi velkého ženského tenisu. Je otázkou, jak se s tím poperou, ale spěchat na ně se určitě nemůže. Musejí zůstat zdravé a pomalu přivykat skutečně velkému tenisu.

Petr Pála měl loni pravdu, když hodnotil prudce stoupající Brendu Fruhvirtovou pro Seznam Zprávy: „Je důležité, aby se lepšila jako hráčka, a to i s ohledem na to, že stále ještě probíhá její tělesný vývoj. Z mého pohledu je určující, kde bude za tři roky,“ řekl tehdy Pála.

Zamrzí kolísavá forma českých hráček střední generace. Krejčíková (27) byla sice letos ve 4. kole v Melbourne a vyhrála Dubaj Open, ale stále se jí nedaří stabilizovat formu. Podobně to platí pro Vondroušovou (23), Bouzkovou (24), Siniakovou (27), která laborovala se zraněním ruky.

Alespoň Muchová (26) tak v Paříži drží šance na velký úspěch. Vítězství v prvním kole nad světovou osmičkou Marií Sakkariovou jí dodalo sebedůvěru, v pátek večer na něj znovu navázala přesvědčivým výkonem, když vyřadila hladce ve dvou setech (6:3, 6:2) Rumunku Irinu-Camelii Beguovou (on-line zde) a prošla osmifinále, kde ji čeká souboj s dvacetiletou nenasazenou Ruskou Elinou Avanesyanovou, 134. hráčkou žebříčku WTA.

Reklama

Doporučované