Hlavní obsah

French Open nasadilo umělou inteligenci k ochraně hráčů

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Polská špičková tenistka Iga Swiateková.

Reklama

Pořadatelé French Open 2023 zavedli zajímavou novinku, kterou chtějí pomoci hráčům turnaje před urážkami na sociálních sítích. Nová technologie funguje na principu umělé inteligence.

Článek

Technologie Bodyguard má za cíl odfiltrovat urážlivé a znepokojivé komentáře na Facebooku, Instagramu, Twitteru, YouTube, TikToku i Discordu. Hráči mohou naskenovat QR kód a připojit své účty na sociálních sítích k systému. Společnost uvádí, že analyzuje každý komentář v reálném čase za méně než 200 milisekund a blokuje urážlivé poznámky.

Podle BBC tým lingvistů Bodyguardu vytvořil slovní vzory, které lze aktualizovat v reálném čase, aby to pomohlo odfiltrovat urážlivé komentáře. „Cílem je nenechat nic proklouznout po síti, ale zároveň pohlídat, aby nešlo o cenzuru,“ vysvětlila společnost.

French Open je prvním ze čtyř grandslamů, který něco takového zavedl. Generální ředitelka Francouzské tenisové federace Caroline Flaissierová prohlásila, že duševní zdraví hráčů je pro Roland Garros prioritou.

Jednou z hráček, které se přihlásily do programu Bodyguard, je i světová jednička a obhájce titulu Iga Swiateková. „Po turnajích jsem měla takový rituál, že jsem se šla podívat, co si lidé myslí o mých zápasech. Ale teď jsem s tím přestala. Měla jsem, nevím, asi dva turnaje, jeden jsem vyhrála, druhý byla ve finále. Šla jsem se kouknout na sociální sítě, ale tam jsem zjistila, že lidé byli nešťastní, protože po loňském roce si mysleli, že bych měla vyhrát všechno, nebo že se zhoršuji, protože pořád nevyhrávám. Trochu mě to frustrovalo a uvědomila jsem si, že nemá smysl číst všechny ty věci.“

Swiateková označila aplikaci za krok vpřed správným směrem. „Je smutné, že věc, která nás měla učinit šťastnými a socializovat nás, nakonec působí negativně. Takže si myslím, že tyto druhy aplikací (Bodyguard) nám možná pomohou používat sociální média, ale zároveň se o takové věci nestarat.“

Útoky na sociálních sítích proti hráčům mají někdy až bizarní rozměr. Američanka Taylor Townsendová třeba v květnu sdílela snímek obrazovky s hrozbou smrti a rasistickými útoky, které dostala v e-mailu.

Hráči i odborníci se domnívají, že některé útoky přicházejí i kvůli sázkám, jež se nevydařily. Někdo si na tenistu vsadil, ten prohrál, tak si pak na něm sázející vybíjel zlost.

Coco Gauffová, která byla loni v Paříži druhá, uvedla, že i když obdivuje French Open za snahu ochránit hráče, nebude aplikaci Bodyguard používat. Prý už sama podnikla kroky k odfiltrování zpráv na instagramu, které se jí nelíbí.

„Teď už nevidím na internetu příliš mnoho špatných zpráv. Ale než jsem použila svůj filtr, dostávala jsem je na instagramu téměř denně, každou hodinu,“ řekla Američanka.

Naomi Ósakaová se před časem podělila o četné příklady urážení, zatímco Serena Williamsová byla během kariéry vystavena neustálým diskuzím o svém vzhledu a výkonech na kurtu.

Reklama

Doporučované