Hlavní obsah

Tenisová Paříž bez Nadala a se špatným Djokovičem. Kdo tedy vyhraje?

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Rafael Nadal se poprvé po 19 letech nezúčastní French Open, turnaje, který vyhrál už čtrnáctkrát.

Reklama

Situace před druhým grandslamem sezony French Open se vyvíjí nečekaně zamotaně. Bude to bezpochyby jiný turnaj než v uplynulých letech. Zcela průlomová Paříž.

Článek

Letošní tenisová Paříž bude nesporně jiná už jen tím, že po 19 letech se poprvé neúčastní hlavní favorit a král antuky, Rafael Nadal. Jeho zranění bylo natolik vážné, že odkládal jeden přípravný turnaj za druhým, nestačil se dát do formy, a proto ve čtvrtek oznámil svou neúčast.

Mnozí teď říkají, že Paříž bez Nadala už není Paříž. Je a není to pravda. Turnaj prostě bude jiný.

Kvůli bizarnímu zranění nohy při útoku lupičů v jeho domě odvolal účast i Nick Kyrgios. Ne že by byl favoritem, Australan nikdy nebyl odborníkem na antuku, ale je už natolik zkušeným hráčem, že by v Paříži nebyl úplně bez šancí.

A konečně je tu také velmi problematická forma dalšího z hlavních favoritů, Novaka Djokoviče. Srb je vítězem Paříže z roku 2021 (a 2016), loni pak prohrál v předčasném finále právě s Nadalem ve čtvrtfinále.

Poté, co musel vynechat Indian Wells a Miami kvůli tomu, že není očkován proti covidu, začal Djokovič svou antukovou sezonu na Monte-Carlo Masters. Tam ho v osmifinále vyřadil Lorenzo Musetti.

A špatná forma pokračovala. Na slabším turnaji Banja Luka prohrál ve čtvrtfinále s krajanem Dušanem Lajovičem ve dvou setech. Další týden se raději odhlásil z Madrid Open, aby se připravil na Řím, poslední velký turnaj před Paříží. Tam ale nakonec prohrál ve čtvrtfinále s Holgerem Runem.

Poprvé do Paříže bez výhry

Bude to poprvé od roku 2018, kdy Djokovič zamíří na French Open, aniž by předtím vyhrál antukový titul. Ale když mluvil po prohře s Runem, nezdálo se, že by se tím moc trápil. „Vím, že vždycky můžu hrát lépe… A doufám, že se dostanu do 100% formy. To je cíl.“

Ale nejsou to dobré zprávy. Už dlouho nehrál Novak Djokovič před Paříží tak špatně, navíc asi ani sám netuší, proč tomu tak je. Představa, že v této formě vyhraje 35letý tenista French Open a získá vytoužený rekordní 23. grandslam, se zdá méně pravděpodobná.

Favorit? Alcaraz

Takže by z toho všeho měla těžit světová jednička a mladá tenisová krev Carlos Alcaraz. 20letý Španěl sice vyhrál letošní Barcelonu i Madrid, ale na poslední zkoušce před Paříží, v Římě, nepřesvědčil. Už ve třetím kole vypadl s maďarským mladíkem Fabianem Marozsanem, který ještě nevyhrál jediný větší turnaj.

Připomeňme, že loňský Řím velmi dobře ukázal, kdo na to v Paříži bude mít a kdo ne.

Už dlouho to v Paříži nevypadalo na totální překvapení. Teď je k němu blízko. Prostě vítěze hledejte seriózně i mezi následujícími hráči: Rune, Ruud, Tsitsipas, Zverev, Rublev, Medveděv, Sinner, Struff…

Nejotevřenější bitva o titul nového antukového krále, jaká tu kdy byla, může začít.

Reklama

Doporučované