Hlavní obsah

Výjimečná Ruska. Kasatkinová podepsala a těší se do Wimbledonu

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Darja Kasatkinová na turnaji Madrid Open.

Reklama

Darja Kasatkinová je ruská tenistka, toho času na 8. místě světového žebříčku WTA. Mezi ruskými sportovci je dost výjimečným úkazem. Pozitivním. Je proti ruské válce na Ukrajině a neskrývá to. A je vděčná, že může vůbec hrát.

Článek

25letá Ruska Kasatkinová, zdá se, to má v hlavě dobře srovnané. Nemlčí, jako mnozí ostatní ruští sportovci, když dojde řeč na válku. Neříká, jsem proti válce, jak dokola papouškují jiní, ale tu válku proti Ukrajincům rovnou označuje za naprostou noční můru.

Darja Sergejevna je vděčná, že může vůbec za této zpropadené situace hrát tenis. Je ráda, že se může letos vrátit do Wimbledonu, a říká, že jako Ruska hraje ten nejšťastnější sport. Jeden z mála sportů, který umožňuje ruským tenistům závodit na mezinárodní úrovni.

Jak známo, Rusové a Bělorusové se vrátí v létě do Wimbledonu poté, co All England Club zrušil loňský zákaz. Není to samozřejmě zadarmo. Hráči, kteří letos soutěží, musejí vyplnit osobní prohlášení, kterým se distancují od války a svého státu.

Kasatkinová, která už prohlášení podepsala, si je vědoma, že ostatní takové štěstí nemají, protože mnoho sportů zakazuje ruské a běloruské týmy a sportovce. „Byla jsem opravdu smutná, že jsem loni vynechala Wimbledon - samozřejmě z jasného důvodu, ale i tak to bylo bolestivé,“ řekla 25letá hráčka BBC poté, co ve třetím kole Madrid Open porazila Ukrajinku Lesju Curenkovou.

„Jsem šťastná, že se letos budeme moci vrátit, a abych byla upřímná, tenis je pro nás tím nejšťastnějším sportem, protože stále můžeme soutěžit. 95 % ruských sportovců nemohlo vyjet ven a závodit na mezinárodních akcích. My si této příležitosti a toho, že můžeme být na mezinárodní scéně, velmi vážíme,“ řekla.

Kromě toho Darja nedělá uraženou, když jí některá z Ukrajinek po zápase nepodá ruku, což se jí stalo právě s Curenkovou v Madridu. „Nejsmutnější na tom je, že válka stále pokračuje, takže hráči z Ukrajiny mají samozřejmě spoustu důvodů, aby nám nepodali ruku. Přijímám to, je to tak. Je to velmi smutná situace. Vlastně jsem byla ráda, že mi (Curenková) aspoň mávla při odchodu z kurtu.“

Kasatkinová naopak chválí různá mezinárodní opatření, která ukrajinským sportovcům pomáhají.

All England Club a Lawn Tennis Association slíbily například uhradit náklady na dvě místnosti k bydlení na celou sezonu na trávě pro každého ukrajinského hráče, který se účastní hlavního nebo i kvalifikačního losování Wimbledonu. Jakmile skončí jejich účast na French Open, budou moci trénovat na kurtech v All England Clubu a v Surbitonu.

„Většina hráčů se nemůže vrátit na své tréninkové základny, nemohou domů, musejí být pořád na cestách a celou dobu musejí platit za ubytování, takže si myslím, že dává velký smysl dát jim příležitost trénovat v Londýně,“ dodala Kasatkinová.

Sama to také nemá úplně snadné. Do Ruska, kde má část rodiny, se bojí jet a teď žije v Barceloně.

Má vztah s krasobruslařkou Natalií Zabijakovou a od určité doby to ani jedna neskrývá. Fotky, jak jsou spolu, zveřejnily obě na Instagramu.

Kasatkinová je v tom otevřená. Loni pro list The Guardian uvedla, že shledala skrývání své orientace za nemožné, a zároveň vystoupila proti útlaku LGBTQ+ komunity a omezování jejích práv v Rusku. Ve stejném rozhovoru odsoudila ruskou invazi na Ukrajinu, vyzvala k ukončení agrese a projevila solidaritu s ukrajinským lidem.

Abychom nezapomněli na její sportovní úspěchy. Darja vyhrála už šest turnajů WTA a na grandslamech se dostala nejvýše loni v Paříži – do semifinále.

Jejím oblíbeným tenistou je Rafael Nadal, v ženské hře fandí Petře Kvitové a Marii Šarapovové. Mnohem raději však sleduje mužský tenis před ženským s tím, že hráči mají lepší podání a pohyb po kurtu. Jinak Kasatkinová vůbec ráda sportuje včetně fotbalu. A je fanouškem Barcelony.

Je spravedlivé připomenout, že osud Darji není úplně ojedinělý.

Už loni změnila kvůli válce občanství rodačka z Moskvy Natela Dzalamidzeová. Třicetiletá deblová specialistka získala pas Gruzie a mohla nastoupit i ve Wimbledonu. Ostatně o změně občanství prý přemýšlí i i sama Kasatkinová. Její partnerka Zabijaková také dříve závodila za Rusko, dnes už však žije v Kanadě, kterou také reprezentuje.

Reklama

Doporučované