Hlavní obsah

Skvělé, Lehečka otočil finále. Českého tenistu teď čeká obří výzva

Foto: ČTK

Jiří Lehečka slaví premiérový titul na okruhu ATP v Adelaide.

Reklama

aktualizováno •

Jiří Lehečka je už druhým rokem radostí českého mužského tenisu. Teď vyhrál finále na turnaji v Adelaide a čeká ho - poprvé jako nasazeného hráče - první Grand Slam roku v Melbourne.

Článek

Jiří Lehečka se poprvé cítí jako velký vítěz. Vyhrál svůj premiérový titul na okruhu ATP, finále turnaje v Adelaide proti Britu Jacku Draperovi otočil po prvním prohraném setu (4:6, 6:4, 6:3).

22letý talentovaný tenista udělal od začátku loňského roku obrovský skok. Teď ho čeká nová těžká práce. Měl by potvrdit své zlepšení a pokusit se poskočit o další kus vpřed na začínajícím Australian Open.

Loni to byl rok úspěšný i turbulentní zároveň. Začínal na 81. místě světového žebříčku. Ale sezonu zahájil na úvodním United Cupu 2023 impozantně. Sice prohrál s Taylorem Fritzem 3:6, 4:6, ale porazil Alexandera Zvereva 6:4, 6:2. Že to byl Zverevův první zápas po zranění? I to se počítá.

Brzy poté nastoupil do prvního Grand Slamu roku na Australian Open, kde zazářil průnikem přes první kola turnaje. Nebyla to žádná náhoda, nejprve porazil jedenáctého nasazeného Camerona Norrieho, pak dokonce šestého nasazeného Félixe Augera-Aliassimeho. Poprvé ve své kariéře se tak dostal do čtvrtfinále Grand Slamu.

Bylo skvělé, že ten úspěch dokázal v průběhu roku potvrdit. Na Qatar ExxonMobil Open 2023 zaznamenal první vítězství nad hráčem z TOP 5, nejvýše nasazeným Andreyem Rublevem, a dostal se do semifinále. Teprve pak mu vrátil porážku z úvodu roku Zverev.

Dařilo se mu i ve Wimbledonu. Rok předtím skončil v prvním kole. Loni? Porazil Sebastiana Ofnera, 18. nasazeného Francisca Cerúndola a v pětisetovém zápase i 16. nasazeného Tommyho Paula. Poprvé se tak dostal až do čtvrtého kola.

Když potom na Winston-Salem Open 2023 poprvé postoupil až do finále turnaje ATP, pronikl až na 29. místo světového žebříčku.

Ke konci roku už toho na Lehečku bylo evidentně moc. Z osmi zápasů vyhrál jen dvakrát. Ale to prostě jednou muselo přijít. Kdyby ne, hrozilo by, že Lehečka bude označován za geniálního tenistu a ten tlak na něj by byl ještě mnohem vyšší. Ostatně znáte to. Znalci tvrdí, že mladý tenista se stejně nakonec může posouvat vpřed jen prohrami.

Mimochodem on jen potvrzuje, co dostal do vínku. V jejich rodině v malé obci Kněžmost vždy kraloval sport. Jeho otec byl plavec, matka atletka a hodně ho sportovně inspirovala i sestra. Sám odmalička lyžoval na běžkách i na sjezdovkách, bruslil, plaval, jezdil na kole, běhal. Tenisovou raketu poprvé držel v ruce ve třech letech, hrát začal ve čtyřech. Líbilo se mu, jak do balonků tluče sestra, a tak ho postupně právě tenis začal bavit nejvíc. Obdivoval tehdy Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka.

Právě prvně jmenovaný mu dnes vedle trenéra Michala Navrátila dělá tenisového mentora a pomáhá na cestě vzhůru.

Teď na Australian Open to určitě nebude snadné. V Melbourne mu ve třetím kole znovu hrozí jeho starý známý, šestý hráč světa Alexander Zverev. Určitou výhodou je, že ho už zná a ví, co může očekávat. Sebevědomí mu muselo zvednout i to, jak v pátek smetl v semifinále v Adelaide Sebastiana Kordu 6:2, 6:1 a pak otočil finále s Draperem.

Reklama

Doporučované