Hlavní obsah

Linda Nosková. Dcera výpravčího z generace Češek, které míří do špičky tenisu

Foto: Getty Images, Getty Images

Linda Nosková se raduje z vítězství nad světovou jedničkou Igou Swiatekovou.

Reklama

Linda Nosková je první z mladých českých tenistek, které se podařil famózní průlom. Bylo jen otázkou, kdy a které se to podaří dřív. Porážka světové jedničky Igy Swiatekové je potvrzením nastoupené cesty.

Článek

Vlastně to není až takové překvapení. Tahle generace dívek už dlouhé měsíce okupuje přední příčky nejmladších kategorií žebříčku WTA. Linda Nosková, sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy a Sára Bejlek se krok za krokem tlačí do světové špičky.

19letá Linda Nosková už delší dobu naznačovala, že může být hodně dobrá, i když vystupovala méně nápadně. Podívejme se, jak stoupala vzhůru.

V roce 2021 získala juniorský titul French Open. V srpnu 2022 se stala nejmladší hráčkou ve světové stovce a v únoru 2023 nejmladší v top 50. Svůj grandslamový debut v hlavním losování absolvovala na French Open v kvalifikaci, čímž se stala nejmladší českou hráčkou, která startovala na majoru od Nicole Vaidišové (17 let 127 dní) na US Open 2006 a nejmladší hráčkou, která se kvalifikovala na turnaj.

Vyhrála šest ITF turnajů ve dvouhře a jeden ve čtyřhře. Je finalistkou WTA 500 v Adelaide 2023 a WTA 250 Praha 2023. Loni postoupila do druhé kola French i US Open a na světovém žebříčku se posunula o padesát míst až na 41. pozici.

Kromě Swiatekové už dříve porazila i další hráčky světové třídy. Loni v Adelaide světovou dvojku Ons Džábirovou, osmičku Darii Kasatkinovou a bývalou světovou jedničku Victorii Azarenkovou. Na Cincinnati Masters pak také Petru Kvitovou. Sehrála i důstojné partie s Arynou Sabalenkovou nebo Coco Gauffovou.

Se Swiatekovou hrála Nosková už loni na Poland Open, ale tehdy prohrála jasně ve dvou setech. Loňský rok byl skvělý i šílený zároveň. Jednou byla nahoře, jednou dole. Prala se s technikou.

Ne každá má tak silný úder

Teď na její úspěch zírají i odborníci. Expertka Eurosportu Laura Robsonová ocenila její mentalitu. „Myslím, že jsme všichni trochu v šoku. Pořád jsem si myslela, že bude trochu nervózní, ale ona ne. Ta příležitost ji nepřekvapila, přišla s neuvěřitelně pestrými údery. Skvěle podávala. Je tak těžké získat první podání ve hře, ale ona opravdu hrála jeden bod za druhým.“

Mats Wilander zmínil, že Nosková má slušnou sílu. „Ne každá může udeřit míč jako Nosková a ne každá umí být tak uvolněná,“ řekl Eurosportu.

Linda Nosková se narodila ve Vsetíně. Je dcerou výpravčího Drahoše Noska a Ivany Noskové, s nimiž vyrůstala ve vesničce Bystřička na Valašsku. Tenis začala hrát v šesti letech ve Valašském Meziříčí, když jí bylo deset, přešla do TK Na Dolině v Trojanovicích, nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm. V roce 2018 se pak kvůli tenisu přestěhovala do Přerova.

Rodina to neměla snadné hlavně časově i finančně. Někdy to byl boj. Maminka musela odejít ze zaměstnání, aby se mohla o Lindu a její sport starat. Časem se rodina spojila s Melanií Molitorovou, matkou Martiny Hingisové, za kterou pak dívka dojížděla do Švýcarska pracovat na technice úderů.

Dnes má trenéry Tomáše Krupu, který v minulosti vedl například Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka či Karolínu Plíškovou. A také Davida Kotyzu, známého kouče Petry Kvitové, Caroline Wozniacké, Karolíny Plíškové nebo Karolíny Muchové. Dnes už si na sebe a svůj sport umí vydělat. Jen za odměny získala přes milion dolarů.

I ona, když se jí chvíli nedaří, musí číst zprávy anonymů, kteří přerovské hráčce přejí smrt nebo rakovinu. Mrzí jí to, ale na kurtu působí nezvykle klidně a sebejistě. Nepotřebuje žádného mentálního kouče. Jedno, jak sama říká, umí. Vyhrávat.

A její heslo? „Trávíte-li příliš mnoho času přemýšlením o poslední prohře, nebudete připraveni na další hru.“

Reklama

Doporučované