Hlavní obsah

Největší tenista historie Roger Federer končí

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Jako by už při letošním Wimbledonu Roger Federer věděl, že končí.

Reklama

Tohle byla ta nejúžasnější kariéra, jakou si umíte představit. Tak dokonalá, že ji asi mohl prožít jedině Švýcar, obyvatel země, kde je vše téměř dokonalé.

Článek

Roger Federer je muž, který v tenisu dosáhl všeho, co chtěl a na co se dá dosáhnout. Dosáhl toho způsobem frajerským, vysoce sportovním, veskrze čestným, a navíc i docela zábavným.

Jeho úspěchy daleko přesáhly rozměry tenisového sportu. Stal se jedním z nejlepších, možná úplně nejlepším sportovcem uplynulých 25 let. Rogera Federera jsme viděli hrát božský celoplošný tenis. Viděli jsme ho třímat poháry, smát se, výjimečně i plakat. Také hrát v reklamách. Vždycky jste mu všechno věřili, mimochodem ty nejlepší reklamy sehrál pro svou zemi. Protože zvaly zábavným způsobem svět na návštěvu do jeho krásné alpské domoviny.

Považuji se za jednoho z nejšťastnějších lidí na Zemi. Dostal jsem zvláštní talent pro tenis a hrál ho na úrovni, jakou jsem si nikdy neuměl představit, a mnohem déle, než jsem kdy doufal, že bude možné.
Roger Federer

Roger Federer je sport a sport je Federer. Ten chlapík vlastně nikdy neudělal jako dospělý muž trapný skandál a na dvorci se nechoval jako blbec, i když dával naplno najevo své emoce. Můžete vlastně říci jediné: Chapeau! Bravo pane Federere, to jak jste hrál, jak jste se choval a rytířsky vystupoval, že jste zároveň zůstal normální a lidský, zaslouží tu nejhlubší poklonu.

Ale pojďme si už rychle vypočítat ty největší úspěchy muže, který dotáhl tenis posledních dvou dekád k dokonalosti.

Po dobu 310 týdnů, včetně rekordních 237 po sobě jdoucích týdnů, byl č. 1 na světovém žebříčku ATP. Připomínáme, že rok má 53 týdnů. Vyhrál 103 titulů ve dvouhře na okruhu ATP (je v tom druhý v historii), včetně 20 grandslamových titulů ve dvouhře, rekordních osm titulů ve dvouhře ve Wimbledonu. K tomu vyrovnal rekord pěti titulů US Open ve dvouhře mužů. Za 24 let odehrál na 1 500 zápasů. Jeho posledním velkým vítězným Grand Slamem bylo Australian Open 2018.

Spolu s Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem tvořil pověstnou Velkou Trojku šampionů, tu nejskvostnější tenisovou a asi i sportovní trojici všech dob. Jejich rivalita a souboje byly naprosto legendární.

Má i dvě zlata z olympijských her v Pekingu 2008.

Dál ho nepustilo tělo

Příští týden tohle všechno skončí jeho posledním turnajem – Laver Cupem. Při vzniku této týmové soutěže mimochodem sehrál zásadní roli.

A proč to skončí? Ještě při letošním Wimbledonu, který sledoval jen jako divák, totiž říkal: „Chybí mi to, cítím se divně…“ Divně proto, že tam nemůže být s raketou a zase bojovat o mety nejvyšší. Jenže v 41 letech Rogera zastavilo zdraví, což je naprosto pochopitelné. Dlouho laboroval se zády a nakonec vše ukončily problémy s kolenem.

„Tohle je hořkosladké loučení, protože mi bude chybět všechno, co mi tohle divadlo dávalo. Ale zároveň je toho tolik, co oslavovat. Považuji se za jednoho z nejšťastnějších lidí na Zemi. Dostal jsem zvláštní talent pro tenis a hrál ho na úrovni, jakou jsem si nikdy neuměl představit, a mnohem déle, než jsem kdy doufal, že bude možné,“ uvedl Federer ve svém rozloučení.

Švýcarský fenomén se narodil v Basileji v roce 1981, celých osm let před sametovou revolucí. Ale pozor není to žádný Švýcar jako poleno. Jeho otec Robert z Bernecku u St. Gallenu na východě země sice ještě ano, ale matka Lynette pochází z JAR a její rodnou řečí byla afrikánština.

Kdysi se vztekal

V pouhých 17 letech, v roce 1998, už byl juniorským šampionem Wimbledonu. Tehdy ještě občas ztrácel sebekontrolu, byl to trochu jiný Federer, než jakého známe. Ten přístup rychle změnil a svůj první dospělý wimbledonský titul získal v roce 2003 ve věku 21 let.

Výbornou koordinaci rukou a očí připisuje široké škále sportů, kterým se věnoval jako dítě, včetně fotbalu, badmintonu a basketu. Ale nezdobí ho jen sportovní talent. Mluví třeba šesti jazyky – švýcarskou němčinou (rodná řeč), standardní němčinou, anglicky, francouzsky a také italsky a švédsky.

Patří mezi deset nejlépe vydělávajících sportovců v jakémkoli sportu. Za celou kariéru vydělal přes 130 milionů dolarů (přes 3 miliardy korun). V lednu 2017 Federera odborníci z londýnské školy London School of Marketing označili za marketingově nejobchodovatelnějšího sportovce roku 2016.

Je také aktivním filantropem. Založil nadaci Rogera Federera, která se zaměřuje na zbídačené děti v jižní Africe.

Vzal si bývalou tenistku Mirku Vavrinecovou (dnes Federerovou) původem ze Slovenska, se kterou se seznámil, když oba hráli za Švýcarsko na olympijských hrách v Sydney v roce 2000. Dnes mají 4 děti (2× dvojčata).

A na závěr jeho poděkování tenisu a tenisové hře: „Miluji tě a nikdy tě neopustím.“

Reklama

Doporučované