Hlavní obsah

Revoluce v mužském tenisu? US Open zažívá totální zemětřesení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Mladičký Carlos Alcaraz na US Open po úspěšném úderu proti Američanovi Johnu Isnerovi.

Reklama

Je tu mužské semifinále, jaké velký grandslamový turnaj nezažil léta. Po dlouhé době chybí ty největší osvědčené superhvězdy. Místo nich o triumf na US Open hrají jen „mladé pušky“.

Článek

Nastává nová doba světového mužského tenisu. Dosavadní pořádky jsou rozbity na prach. Zapomeňte na ikonické veterány a učte se nová jména: Alcaraz, Ruud, Tiafoe nebo Chačanov.

V semifinále grandslamů s jedinou výjimkou US Open 2020 (tam ale doplatil na diskvalifikaci Djokovič) od roku 2003 poprvé chybí někdo ze skvostné čtveřice veteránů posledních dvou desetiletí. 35letý Srb Novak Djokovič, 36letý Španěl Rafael Nadal, 41letý Švýcar Roger Federer a 35letý Brit Andy Murray.

O vítězství už nebojuje ani loňský vítěz, světová jednička Rus Daniil Medveděv, prohrál ve 4. kole s Australanem Nickem Kyrgiosem. Světová trojka Nadal skončil rovněž ve 4. kole na raketě takřka „neznámého“ Američana Francese Tiafoa. Dnes na žebříčku až 49. Murray nezvládl 3. kolo s Italem Matteem Berrettinim.

Myslím, že Alcaraz je nezastavitelný. Má všechny ingredience. Má vášeň. Je dostatečně pokorný, aby tvrdě pracoval.
Rafael Nadal

Další dvě ikony světového tenisu do Flushing Meadows ani nepřijely. Asi nejlepšího tenistu světa posledních několika let Djokoviče do USA vůbec nepustili, protože se nenechal očkovat proti covidu–19.

Federer kvůli dlouhodobým problémům s kolenem pak letos po 25 letech úplně vypadl z žebříčku ATP. A i když plánuje na podzim návrat, říká, že pokud nebude konkurenceschopný, skončí. „Kurty už k životu za každou cenu nepotřebuji,“ řekl před pár týdny webu Algemeen Dagblad.

Ani dosavadní světová dvojka Němec Alexander Zverev ve Flushing Meadows nehraje. Kvůli zranění a následné operaci vazů kotníku.

„Mladé pušky“

Místo velkých hvězd se tak v semifinále scházejí mladíci. Dobře, Rusovi arménského původu Karenu Chačanovovi je „už“ 26 let. Ale zatím 28. hráč žebříčku ATP dosud nikdy nic velkého nevyhrál. Dvakrát byl ve čtvrtfinále grandslamů – loni ve Wimbledonu, v roce 2019 v Paříži. Do semifinále se teď doslova probil v pětisetové epické bitvě s Kyrgiosem.

V semifinále se střetne s Casperem Ruudem, který je ve 23letech světovou sedmičkou. Nor se už loni ukázal na Australian Open, když postoupil do 4. kola. Letos zazářil v Paříži, kde až ve finále podlehl Nadalovi. V New Yorku se může stát světovou jedničkou. Když vyhraje celý turnaj, nebo postoupí do finále a zároveň Španěl Carlos Alcaraz v druhém semifinále prohraje.

Druhou dvojici mladíků tvoří 24letý Tiafoe a již jmenovaný, teprve 19letý Alcaraz. Tiafoe, světové číslo 26, syn imigrantů ze Sierra Leone, zatím v kariéře vyhrál jediný turnaj. Poprvé vystrčil růžky v roce 2019, kdy se dostal do čtvrtfinále v Melbourne. Od té doby ale končil na grandslamech nejvýše ve 4. kole.

To jeho španělský soupeř je z jiného těsta. Určitě budoucí hvězda. Má v sobě něco z Kyrgiose (show), něco z Nadala (tenis), něco z Djokoviče (pohyb). Tenisový genius je zřejmě největším favoritem ze všech semifinalistů na vítězství US Open 2022.

Světová čtyřka, vítěz pěti turnajů ATP se už loni ve Flushing Meadows probil do čtvrtfinále. Letos má za sebou čtvrtfinále v Paříži a 3. kolo ve Wimbledonu.

Z absolutní světové špičky nedokázal porazit snad jen Daniila Medveděva. Jinak už má skalpy Nadala, Djokoviče i Zvereva. A nejvíc je připodobňován k Nadalovi. Pochopitelně, je také Španěl. Sám Nadal o něm říká: „Myslím, že je nezastavitelný. Má všechny ingredience. Má vášeň. Je dostatečně pokorný, aby tvrdě pracoval.“

Teď se i on, pokud US Open vyhraje, může stát novou světovou jedničkou.

Reklama

Doporučované