Hlavní obsah

„Nechtěl jsem zklamat novináře.“ Djokovič přiznal, že porušil izolaci

Foto: Profimedia.cz

Djokovičovi byl nejdříve odepřen vstup do Austrálie, kam přiletěl na Australian Open, ale soud mu zatím dovolil v zemi zůstat.

Reklama

Novak Djokovič, který měl pozitivní test na covid-19 v polovině prosince, se v době izolace sešel s novinářem webu L'Équipe. Na sociálních sítích také obvinil svého agenta, že udělal chybu při vyplňování cestovních dokumentů.

Článek

Srbský tenista Novak Djokovič se přiznal, že po pozitivním testu na onemocnění covid-19 nedodržel pravidla karantény. Minulý měsíc měl pozitivní test na covid-19 a přiznal také chyby v cestovním formuláři.

Zahraniční média si už dříve všímala toho, že v den, kdy měl u Djokoviče PCR test odhalit nákazu covidem-19, se tenista zúčastnil jako divák utkání basketbalové Superligy v Bělehradě. To Djokovič popírá.

„Dne 14. prosince jsem se zúčastnil basketbalového zápasu v Bělehradě, po kterém bylo oznámeno, že několik lidí mělo pozitivní test na onemocnění covid-19. Přestože jsem neměl žádné příznaky onemocnění covid, podstoupil jsem 16. prosince rychlý antigenní test, který byl negativní, a z opatrnosti jsem téhož dne podstoupil také PCR test. Ten dopadl pozitivně,“ napsal Djokovič.

„Druhý den jsem se zúčastnil tenisové akce v Bělehradě, kde se předávaly ceny dětem. Před příchodem na akci jsem si udělal rychlý antigenní test, který byl negativní. Byl jsem asymptomatický a cítil jsem se dobře. Zprávu o pozitivním výsledku PCR testu jsem obdržel až po události,“ dodal.

Ve středečním příspěvku na Instagramu srbský tenista přiznal, že i přesto se dva dny po pozitivním testu sešel s novinářem francouzského webu L'Équipe, aby mu poskytl rozhovor.

„Uznávám, že jsem měl změnit termín. Cítil jsem se povinen rozhovor L'Équipe poskytnout. Nechtěl jsem zklamat novináře. Ale ujistil jsem se, že se budu sociálně distancovat. Po celou dobu rozhovoru jsem na sobě měl roušku, kromě fotografie,“ uvedl Djokovič, který měl pozitivní test 16. prosince.

Djokovičovi byl odepřen vstup do Austrálie poté, co minulý týden přistál v Melbourne, kde se měl zúčastnit Australian Open. Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje. Soud pak sportovci povolil v Austrálii zatím zůstat.

Djokovič se na sociálních sítích nyní také přiznal, že před vstupem do Austrálie vyplnil nepravdivě prohlášení v cestovním formuláři. Respektive chybu, která se týkala tenistovy nedávné cestovní historie, měl udělat jeho agent.

Ve formuláři stálo, že během 14 dnů před příjezdem do Austrálie necestoval. Podle příspěvků na sociálních sítích však 34letý Djokovič cestoval do Srbska a poté do Španělska.

„Můj agent se upřímně omlouvá za administrativní chybu spočívající v zaškrtnutí nesprávné kolonky. Jednalo se o lidskou chybu a rozhodně ne o úmysl. Můj tým poskytl australské vládě dodatečné informace, aby tuto záležitost objasnil,“ napsal Djokovič.

Djokovič stále doufá, že příští týden bude obhajovat titul z Australian Open. Pokud by jubilejní 21. grandslamový titul získal, stal by se nejúspěšnějším mužským tenistou v historii. Podle tenistových právníků Djokovič výjimku z očkovací povinnosti pro vstup do Austrálie dostal kvůli nedávné nákaze covidem-19.

Soudce Anthony Kelly v pondělí shledal rozhodnutí o zrušení víza světové tenisové mužské jedničky jako bezdůvodné.

Své rozhodnutí Kelly hájil například skutečností, že Djokovič nedostal prostor komunikovat s pořadateli soutěže a právníky, aby tak mohl plně vypovídat poté, co mu bylo oznámeno, že se mu vízum ruší, uvádí agentura Reuters.

Reklama

Doporučované