Hlavní obsah

Djokovič je na svobodě. Pořád mu ale hrozí deportace

Srbský tenista Novak Djokovič po čtyřech dnech opustil detenční zařízení. Po verdiktu soudu odjel z kanceláře svého právníka v černém autě.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Světová tenisová jednička Novak Djokovič smí zůstat v Austrálii a úřady ho musely propustit. Srbský tenista nicméně stále nemá ohledně účasti na Australian Open vyhráno. Odebrat vízum mu může ministerstvo pro imigraci.

Článek

Srbský tenista Novak Djokovič může v Austrálii zůstat, rozhodl australský soudce Anthony Kelly. Tamní úřady ho musely propustit maximálně třicet minut od rozhodnutí. Djokovič kolem 11. hodiny (SEČ) opustil kancelář svého právního zástupce v černém Audi za doprovodu skandujících fanoušků, kteří provolávali „Free Novak, free Novak“ („Osvoboďte Novaka, osvoboďte Novaka“).

Právní zástupci australské federální vlády po rozhodnutí uvedli, že by tenisová hvězda mohla o vízum přijít na základě rozhodnutí ministerstva pro imigraci, které to má ve svých pravomocích. Djokovič tak stále účast na tenisovém klání nemá jistou. Pokud by se tak stalo, srbský tenista by dostal zákaz vstupu do Austrálie na tři roky. Rozhodnutí ale padne pravděpodobně až v úterý. „Ministr aktuálně zvažuje možnosti, a proces tak stále probíhá,“ uvedl mluvčí resortu.

Australský soud v pondělí shledal rozhodnutí o zrušení víza světové tenisové mužské jedničky jako bezdůvodné, informuje britská BBC. Jeho rozhodnutí Kelly hájil například skutečností, že Djokovič nedostal prostor komunikovat s pořadateli soutěže a právníky, aby tak mohl plně vypovídat poté, co mu bylo oznámeno, že se mu vízum ruší, uvádí agentura Reuters.

„Ve čtyři hodiny ráno? Dostali jste mě do nepříjemné situace. Ve čtyři hodiny ráno ani nemůžu zavolat nikomu (z tenisové organizace) Tennis Australia, ani se spojit s nikým z vlády státu Victoria prostřednictvím Tennis Australia,“ vypověděl podle zveřejněných dokumentů Djokovič na letišti.

„Jsme vděční za soudní systém. Milujeme Austrálii. Obdivuji soudce Kellyho a způsob, jakým vedl celý soudní proces, myslím si, že byl velmi podrobný. Byl velmi důkladný a neutrální,“ uvedl na tiskové konferenci v Bělehradě podle deníku The Guardian Novakův bratr Djordje. „Novak byl nazýván mnoha jmény. Bojuje pouze za svobodu volby,“ dodal.

Původně se mělo za to, že se tiskové konference zúčastní i samotný Novak Djokovič. Jeho slova ale nakonec během ní nezazněla. Na Twitteru ovšem uvedl, že je rozhodnutím soudce potěšen a je za něj vděčný. „Prozatím nemůžu říct víc něž DĚKUJI VÁM všem za to, že jste při mě stáli během toho všeho a povzbuzovali mě k tomu, abych zůstal silný,“ poděkoval fanouškům Djokovič na Twitteru.

„Tohle je ta největší výhra v jeho kariéře, větší než jakýkoliv Grand Slam,“ prohlásila během tiskové konference Djokovičova matka Dijana. Tvrdila přitom, že její syn byl v Austrálii vystaven mučení a šikaně. K čemu přesně došlo, Djokovičová nezmínila. O tom, čím si musel projít, se ještě dozvíme více, dodala.

Ministerstvo vnitra, které Djokovičovi vízum zrušilo, tak tenistovi bude muset uhradit náklady, jež mu soud vyměří nebo se na nich s protistranou domluví. Vrátit mu musí jeho pas a další osobní věci, informuje americká CNN.

Djokovičovi byl odepřen vstup do Austrálie poté, co minulý týden přistál v Melbourne, kde se měl zúčastnit Australian Open. Po jeho příletu do země totiž pohraniční stráž zjistila, že se srbská tenisová hvězda snažila dostat do země s typem víza, které zdravotní výjimku pro neočkované neumožňuje.

Podle tenistových právníků měl nicméně Djokovič výjimku z očkovací povinnosti pro vstup do Austrálie kvůli nedávné nákaze covidem-19. „Datum prvního pozitivního PCR testu na nákazu covidem-19 pochází ze 16. prosince 2021,“ cituje právníky stanice BBC. Ve zveřejněném rozhovoru z pasové kontroly tenista uvádí, že očkovaný není. Zmiňuje také, že byl covid pozitivní dvakrát – v červnu 2020 a právě letos v prosinci.

Zahraniční média si ale všímají toho, že v den, kdy měl u Djokoviče PCR test odhalit nákazu covidem-19, se tenista zúčastnil jako divák utkání basketbalové Superligy v Bělehradě.

Rozhodnutí australského soudu před jeho budovou oslavovala stovka lidí především ze srbsko-australské komunity. Další chodili vyjadřovat podporu srbskému tenistovi před hotel, kde se nacházel spolu se zadržovanými uprchlíky. Podporu mu lidé vyjadřují i na sociálních sítích. Pro srbská média promluvil i hráčův bratr Dojdje Djokovič. „Pro rodinu to byla bezesná noc. Novak ukázal svou vytrvalost a důvěru v sebe sama. Ukázal, že je skvělý člověk,“ řekl pro TV Prva.

Austrálie prochází nejhorší fází šíření covidu-19 od počátku pandemie. Za celou dobu zaregistrovala přes milion případů nákazy koronavirem. Více než polovinu z nich laboratoře v zemi, kde se rychle šíří varianta omikron, potvrdily za poslední týden, napsala agentura Reuters.

Dva nejlidnatější australské státy Nový Jižní Wales a Victoria v pondělí dohromady oznámily okolo 55 tisíc nových infekcí, čímž celkový počet nakažených v Austrálii od prvního potvrzeného případu téměř před dvěma lety vzrostl na 1,03 milionu. Další státy a teritoria na kontinentu, kde žije téměř 26 milionů obyvatel, oznámí statistiky nakažených později během dne.

Reklama

Doporučované