Hlavní obsah

„Yes, sir.“ Stručný průvodce světem ragby pro fanoušky fotbalu

Foto: Profimedia.cz

Wales–Fidži, zápas ve skupině světového šampionátu v ragby. Velšané vyhráli 32:26.

Reklama

Ragby je jedním z nejatraktivnějších kolektivních sportů planety. Mistrovství světa je srovnáváno s olympiádou nebo MS ve fotbale. Čím je ragby tak atraktivní, tak jiné?

Článek

Příležitostný divák televizních přenosů z ragby si toho musel všimnout hned. Rozhodčí při zápase neustále mluví na hráče, vysvětluje svoje verdikty, někdy radí – a všichni slyší jeho monolog.

Světový šampionát v ragby má za sebou první kolo zápasů v základních skupinách, dnes večer jde podruhé do akce domácí Francie a v pátek All Blacks. Miliony lidí opět objevují odlišnosti sportu, na němž imponuje tvrdost, rychlost, ale také férovost a absolutní respekt k rozhodčímu a soupeřům.

Tedy něco, co populárnější fotbal může většinou jen závidět.

Rozhodčí v ragby mají maximální autoritu. Zápas řídí nejen píšťalkou, ale také přes mikrofon. Jejich slova slyší nejen televizní diváci, ale také všichni na stadionu. Hráči prakticky nediskutují o verdiktech, v absolutní většině sklopí hlavu a hrají dál. Někdy se dokonce ozve vojenské „Yes, sir“.

Odborníci říkají, že to je dáno dlouhou tradicí kultury respektu a férovosti, zároveň je ukotveno v pravidlech, že se s rozhodčím smí bavit výhradně kapitán družstva.

Během MS v roce 2015 známý rozhodčí Nigel Owens dokonce neváhal natvrdo „svůj“ sport srovnávat s fotbalem, o němž se vyjadřil s despektem. „Hraj ragby. Pokud chceš fotbal, ten se hraje na vedlejším stadionu.“

Mistrovství světa je absolutním vrcholem tohoto sportu i obří globální událostí. Ta je brána jako určitá výjimečnost. Trvá dva měsíce i proto, že utkání jsou extrémně fyzicky náročná a každý tým potřebuje několik dní na regeneraci.

Ragby se začalo hrát počáítkem 19. století na škole ve městě Rugby. Dnešní ragbyové sporty mají mnoho podob, ale my se budeme věnovat výhradně nejrozšířenější odnoži „rugby union“, konkrétně „patnáctkovému ragby“, jež se právě teď hraje na MS v různých městech Francie od začátku září do konce října.

Typickým pro ragby je především šišatý míč, který mohou hráči dopředu jen kopat, ale ne házet. Přihrávky rukama smějí jít jen dozadu nebo do stran. To je jeden z hlavních rozdílů oproti americkému fotbalu, který z ragby vyšel, ale je charakteristický dlouhým pasem od quarterbacka dopředu na receivery.

Ragby a peníze

Uspořádání mužského mistrovství světa v ragby může vygenerovat až 3,4 miliardy eur v celkovém ekonomickém dopadu, zatímco přímé výdaje návštěvníků do hostitelské ekonomiky mohou dosáhnout 1,3 miliardy eur.

Kromě obrovských výhod, které může hostitelská země využívat, umožňuje finanční úspěch MS v ragby mužů investovat rekordní částky do rozvoje a růstu tohoto sportu, a zajistit tak jeho dostupnost pro co nejvíce lidí.

Od svých skromných začátků je mistrovství světa v ragby mužů nyní považováno za třetí největší sportovní událost po mistrovství světa ve fotbale a olympijských hrách. Podle zprávy EY bylo RWC 2019 v Japonsku ekonomicky nejúspěšnějším mistrovstvím světa v ragby všech dob s téměř pěti miliardami eur v ekonomickém dopadu.

Na mistrovství světa v ragby mužů v Japonsku přinesl videoobsah zápasů a zápasů na sociálních platformách World Rugby a Mistrovství světa v ragby více než 2,1 miliardy zhlédnutí.

Ragby hrají vždy dva týmy, každý o 15 hráčích, kteří jsou rozděleni na rojníky a útočníky. Hraje se 2 × 40 minut na hřišti o maximální velikosti 70 × 100 metrů. Na každém konci je brankoviště s cca deseti metry pro položení míče a velká branka ve tvaru písmene H. Cílem hry je položit míč do brankoviště soupeře nebo prokopnout branku kopem odrazem skrze branku (tzv. drop), případně trestným kopem ze země.

Pokud se útočícímu týmu podaří míč položit za brankovou čáru, získává pět bodů. Pak přichází na řadu konverze, tedy kop, který se provádí z kolmice (k brankové čáře), kde byla pětka položena, a je za dva body. Další možností skórování je kopnout míč do branky (drop), za což jsou tři body. A konečně za trestný kop jsou v patnáctkovém ragby také tři body.

Útočící hráče mohou bránící hráči zastavovat jen skládkou a pouze tehdy, pokud nesou míč. Skládka nesmí být provedena nad úrovní ramen. (Pravidla ragby detailně popisuje kniha Zahrajte si ragby).

Mimořádné je chování nejen hráčů a rozhodčích, ale i fanoušků. Je zcela běžné, že se fanouškovské týmy na tribunách prolínají. Neexistují naschvály, šarvátky, ostrá rivalita či bitky jsou spíš výjimkou. Tradičně po utkání hráči, činovníci i fandové tráví čas společně v jedné hospodě. Stejně jako na hřišti i tady platí hlavní motto: respekt.

Posty v ragby

V ragby má každý post své číslo a základní sestava obvykle nastupuje s čísly od 1 do 15.

  • 1, 3 Pilíř – Hráči, kteří tlačí na stranách první řady v mlýnu, jejich hlavním úkolem je ustát tlak a pomoci vybojovat míč z mlýnu. Nejsilnější hráči týmu.
  • Mlynář – V mlýnu je uprostřed trojice hráčů první řady. “Zamílá” míč vhozený mlýnovkou dozadu. Zpravidla hází míč do uličky při autovém vhazování. Proti pilířům bývá menší, hbitější.
  • 4, 5 Druhá řada – Jejich důležitou rolí je chytání míčů při autových vhazováních, proto jsou zpravidla vyšší postavy. Spíše než běhání s míčem je jejich úkolem podpora ostatních hráčů v kontaktních situacích.
  • 6, 7 Rváček – Spolu s “druhořadníky” tvoří v mlýnu čtveřici, která tlačí do hráčů první řady. Jsou odborníky na kontaktní situace a často získávají míče soupeře.
  • Vazač – Velký, dynamický hráč, zakládá útok z mlýnu, podporuje spoluhráče v rucku a maulu.
  • Mlýnová spojka – Vhazuje do mlýna, rozhoduje mezi hrou rojem a útokem, rozehrává míč v útočných fázích.
  • 10 Útoková spojka – Obvykle týmový kopáč, mozek týmu, určuje taktiku útočení při různých herních situacích.
  • 11, 14 Křídlo – Nejrychlejší hráči týmu na vnějších pozicích, často zakončují akce položením.
  • 12, 13 Tříčtvrtka – Obratní hráči útoku, jejich rolí je atakování obrany soupeře nebo přenesení míče na vnější útočníky. Tvrdí obránci.
  • 15 Zadák – Spolu s křídly je tzv. vnějším útočníkem. Rychlý, pokrývá velký prostor, aby chytal odkopy soupeře. Sám výborný kopáč.

Hráči s čísly 1 až 8 jsou tzv. rojníci, jejich typickým úkolem je vybojovat míč na svou stranu přiz kontaktních situacích (aut, mlýn, maul, ruck). Každý z těchto osmi hráčů má své další specifické úkoly na hřišti.

Hráči s čísly 9 až 15  jsou tzv. útočníci, kteří operují ve volnějším prostoru. Také každý z nich má své specifické role. Nejčastěji atakují obranu soupeře.

Hráči s čísly 9 a 10 jsou tzv. spojky. Tito dva hráči zahajují většin útoků, rozhodují o taktice.

Reklama

Doporučované