Hlavní obsah

Doktor železná pěst a jeho nejtěžší boj

Foto: Profimedia.cz

Vitalij Kličko trénuje střelbu jako přípravu na konflikt.

Reklama

Vitalij Kličko, slavný ukrajinský boxer, mnohonásobný světový šampion těžké váhy a nositel tří prestižních pásů, teď svádí úplně jiný boj. Starosta Kyjeva se pokouší zachránit své město a zemi před ruskou okupací.

Článek

Vitalij Kličko je pozoruhodnou postavou – boxer, politik, šachista, a dnes bojovník za Ukrajinu. Přitom mohl už dávno v klidu odpočívat a užívat si peněz třeba někde v Německu, kde našel druhý domov.

Jako starosta Kyjeva nyní vyhlásil nouzový stav, a jak je jeho zvykem, na ruskou invazi hned odpověděl tvrdým direktem na dálku. Dalo by se říct, že ještě nikdo Putina neponížil tak jako bývalý slavný boxer. „Dr. Iron Fist“ (Doktor železná pěst), jak se mu dodnes přezdívá, přitom zvolil exkurzi do historie.

Vyškolil Putina

„Rusko byl Kyjev, a ten byl majestátním městem. Už v době, kdy jinde byly bažiny a nikdo si ani nedokázal představit, že na nich může vyrůst Moskva,“ zmínil starosta Kyjevskou Rus, která byla nejstarším státem ve slovanské východní Evropě. „Takže se s tím smiřte. Konečně pochopte, že jsme si jako Ukrajina zvolili vlastní cestu a vlastní budoucnost. Tou není ruská říše, ale společenství demokratických zemí,“ vzkázal Kličko Putinovi.

On i jeho bratr Vladimir jsou v těchto dnech mimořádně aktivní a vystupují ostře proti ruské okupaci. Už před třemi týdny, když začalo narůstat napětí, Vladimir narukoval do ukrajinské záložní armády. Teď i Vitalij potvrdil, že se chopí zbraně. Pro zpravodajství ITV řekl: „Nemám jinou možnost. Musím to udělat. Budu bojovat.“

Rusko byl Kyjev a ten byl majestátním městem. Už v době, kdy jinde byly bažiny a nikdo si ani nedokázal představit, že na nich může vyrůst Moskva.
Vitalij Kličko

Jako by to, co se stalo, Vitalij ale tušil už dlouho dopředu. Možná instinkt boxera. Před časem se začal společně s bratrem a okruhem dalších blízkých aktivně připravovat na možnou válku. „Chodím na střelnici, takže jsem schopen použít téměř jakoukoliv zbraň,“ prozradil tehdy Vitalij.

Zároveň varuje Západ, že Putinova chuť poroste a nezastaví se na Ukrajině. „Putin, který zavrhl diplomatické snahy o překonání krize, se nezastaví,“ říká a upozorňuje Evropu i svět, aby si uvědomily, s kým mají tu čest.

Syn generálmajora letectva

Vitalij Kličko se narodil 19. července 1971 v Bělovodsku u Biškeku v dnešním Kyrgyzstánu do rodiny vysokého sovětského důstojníka vzdušných sil. Za pět let po něm přišel na svět mladší bratr Vladimir, který se později stal neméně slavným boxerem.

Ne každý ví, že bratři prožili během dětství několik let v Československu v Mimoni. V letech 1980 až 1985 tam chodili do místní školy pro děti sovětských vojáků. Mimochodem dnes je to Gymnázium Mimoň.

Doktora železnou pěst už od malička lákaly kickbox a karate. Protože však oba sporty byly v Sovětském svazu zakázány, začal výborně stavěný mladík od 14 let boxovat. To už byl i s bratrem v Kyjevě a trénoval ho bývalý sovětský boxer, medailista z mistrovství světa 1974 Anatolij Klimanov.

Boxer, pak i kickboxer a karatista

Jakmile byl zákaz kickboxu a karate zrušen, Kličko hned naskočil do nově vznikajícího kickboxerského týmu. Současně závodil i v amatérském boxu, ve sportovním karate a ve všech těchto sportech se mu dařilo. Mezi lety 1992 a 1994 získal pár cenných vítězství a na mistrovství Evropy v kickboxu odešel poražen až ve finále.

Ještě jako amatér vyhrál šampionát v super těžké váze na prvních Světových vojenských hrách v Itálii v roce 1995. Vzápětí přidal stříbro na mistrovství světa v Berlíně. Kličkova amatérská kariéra jak v boxu, tak i v kickboxu je úctyhodná. V prvním jmenovaném sportu má bilanci 195 vítězství (80 knockoutů) a jen 15 proher. Ve druhém 34 vítězství a 2 prohry.

Ale kariérní vzestup ukrajinského bijce nebyl bez poskvrny. V roce 1996 měl pozitivní test na zakázaný steroid. Omlouval to léčbou zraněné nohy, ale jak to bylo doopravdy, ví asi jen on sám. Nebylo to bez následků. Ukrajinci ho vyhodili z boxerského týmu a utekla mu i olympiáda v Atlantě 1996.

Steroidy a pak k profesionálům

Možná to však byla ta nejlepší chvíle zahájit kariéru mezi profesionály. Stalo se tak v listopadu 1996, kdy Vitalij ve druhém kole knockoutoval Američana Tonyho Bradhama.

Ta kariéra trvala 17 let a trhala rekordy. Jako boxer vyhrál Kličko několik světových šampionátů v těžké váze. V letech 1999 až 2000 držel titul WBO, pak titul časopisu Ring a v letech 2004 až 2013 dvakrát titul WBC. K tomu i IBF, takže do roku 2015 vlastnil tři hlavní pásy těžké váhy.

Celkově porazil 15 soupeřů v zápasech o titul mistra světa v těžké váze a 12× úspěšně oba tituly obhájil. S mladším bratrem se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako dvojice bratrů s největším počtem vítězství v boji o titul mistra světa v těžké váze (40).

S výškou 2,01 metru a obvyklou hmotností kolem 110 kg Vitalij proslul výjimečnou dominancí v ringu a také impozantními 87 % knockoutů.

Ve třech desetiletích

Stal se i jediným boxerem těžké váhy, který kraloval jako mistr světa ve třech různých desetiletích. Coby mistr světa v těžké váze nikdy nebyl sražen v žádném boji. A s Georgem Foremanem je jediným boxerem v těžké váze v historii, který obhájili titul mistra světa po čtyřicítce.

Za pozornost stojí i jeho jediné dvě prohry. Nikdo nemůže říct, že Kličkovi kdy soupeř napráskal. Byly totiž způsobeny zraněním ramene a hlubokou řeznou ranou nad okem. Naposledy zápasil v roce 2012, ale šampionem těžké váhy WBC zůstal i ve věku 42 let, když v prosinci 2013 oznámil svůj odchod do důchodu.

To však zdaleka není všechno. Vitalij Kličko totiž ukázal, že nemá „biceps v hlavě“. Stal se prvním profesionálním mistrem světa v boxu, který je držitelem titulu Ph.D. A nakonec politikem, jenž se nyní ocitá v centru válečného dění.

Politika a šachy

Ještě v době sportovní kariéry se začal zajímat o ukrajinskou politiku. Nejprve neúspěšně kandidoval na starostu Kyjeva. Později se stal vůdcem politické strany Ukrajinská demokratická aliance za reformy ÚDER, která se v parlamentních volbách na Ukrajině v roce 2012 umístila na třetím místě. O dva roky později už byl jednou z hlavních tváří protestů „Euromajdan“. Ve stejném roce vzdal kandidaturu na ukrajinského prezidenta, aby poté hladce získal post starosty Kyjeva.

Vitalij i jeho bratr jsou zároveň nadšenými šachisty a Vitalij proslul výrazem, který srovnával šachy s boxem: „Jaký je rozdíl mezi šachem a boxem? V šachu není nikdo expert, ale všichni hrají. V boxu je každý expert, ale nikdo nebojuje.“

Reklama

Doporučované