Hlavní obsah

Arkansas popravil další dva vězně, soud zamítl stížnost na nehumánnost

V Arkansasu proběhla dvojnásobná poprava, první od roku 1999.

 

Reklama

První dvojnásobná poprava od roku 1999. Smrtící dávku dostali vrazi Marcel Wayne Williams a Jack Harold Jones. Oba patřili ke skupině odsouzených, které chce Arkansas popravit do konce dubna.

Článek

V pondělí večer proběhla v Arkansasu první dvojnásobná poprava od září roku 1999. Popravili Marcela Wayna Wiliiamse a Jacka Harolda Jonese. K trestu smrti byli odsouzeni před více než dvaceti lety.

Prvním popraveným byl Jones, odsouzený v roce 1995 za znásilnění a vraždu Mary Phillipsové. „Rodina Phillipsových čekala na spravedlnost příliš dlouho. Modlím se za ně, aby dnes večer našli klid a mír,” potvrdila informaci generální prokurátorka Leslie Rutledgová. Phillipsovou uškrtil Jones kabelem v kanceláři, kde pracovala jako účetní. „Tento večer byla naplněna spravedlnost, na kterou rodina Phillipsových dlouho čekala. Případ jsme důkladně přezkoumávali dvacet let na odvolacích soudech všech úrovní,” uvedl guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson. Marcel W. Williams byl odsouzen v roce 1994 za vraždu Stacy Erricksonové.

Oba vrazi patřili do skupiny osmi odsouzených, které chce Arkansas stihnout popravit do konce dubna, kdy končí expirační doba smrticích injekcí, které se při popravách používají. Federální soud ale nechal popravy před jejich vykonáním pozastavit a některé případy znovu přezkoumával. Williamsovi právníci si například stěžovali na to, že poprava midazolamem je mučivá a nehumánní. Zástupci Arkansasu oponovali, že tvrzení je naprosto neopodstatněné a federální soud nakonec popravy povolil.

Jiné z žádostí ale soud vyhověl a nechá dodatečně přezkoumat případ vraha Staceyho Johnsona.

Reklama

Doporučované