Hlavní obsah

Spravedlnost spustila web ke změnám v činnosti soudních znalců

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Ministerstvo spravedlnosti spustilo web určený pro soudní znalce. Smyslem je poskytnout znalcům i veřejnosti informace související s novou právní úpravou znalecké činnosti, která bude účinná od 1. ledna příštího roku.

Článek

V tiskové zprávě to dnes sdělil mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Současná podoba portálu není ještě konečná. „Portál bude průběžně doplňován tak, aby obsahoval aktuální informace zejména o postupu licencování, povinnostech znalců a podmínkách pro výkon znalecké činnosti, znění příslušných právních předpisů včetně vyhlášek a odpovědí na frekventované dotazy,“ uvedl mluvčí.

Nynější zákon o znalcích pochází z roku 1967, podle ministerstva byl již zastaralý. Od příštího roku na znalce čekají přísnější pravidla, která mají zkvalitnit jejich práci. Za pochybení jim bude hrozit až půlmilionová sankce. Komora soudních znalců v minulosti novou úpravu kritizovala s tím, že je nedomyšlená a nebude fungovat.

Zákon převede dohled nad znalci z předsedů krajských soudů právě na Ministerstvo spravedlnosti. Každému zájemci o práci znalce vznikne právní nárok na jmenování, pokud složí vstupní zkoušku a doloží požadované vzdělání odpovídajícího směru.

Web mimo jiné ujišťuje stávající znalce, že od ledna jim znalecké oprávnění nezanikne. Na složení nové zkoušky a podání žádosti o zápis do seznamu znalců totiž mají následujících pět let.

Zákonodárci zpřísnili požadavky na znalecké posudky - mají obsahovat jednoznačné odpovědi, které neumožňují dvojí výklad. Zákon navíc zavádí i povinné pojištění znalců kvůli případné náhradě újmy způsobené znaleckou činností. Znalcům se ale také zvýší odměny, předpokládá se hodinová sazba 500 až 700 korun místo současných 100 až 350 korun.

V sekci zaměřené na veřejnost web například radí, jak si vybrat „správného“ znalce. „Za účelem přiléhavého výběru znalce, jehož rozsah znaleckého oprávnění bude posuzovanou otázku plně pokrývat, je nezbytné znaleckou otázku a její přesnou formulaci předem neformálně konzultovat s předběžně vybraným znalcem. Znalec by tak měl potenciálního zadavatele upozornit na to, zda má k posouzení dané otázky oprávnění,“ upozornil úřad.

Ministerstvo předpokládá, že v prvním čtvrtletí příštího roku spustí na internetu jednotný seznam znalců, který bude obsahovat znalce, znalecké kanceláře i znalecké ústavy. Do té doby musí veřejnost vyhledávat zvlášť v evidenci jednotlivých znalců a v seznamu znaleckých ústavů.

Hlavní změny ve znalecké činnosti chtělo ministerstvo původně představit na konferenci, kterou muselo zrušit kvůli epidemickým opatřením. Pro znalce se proto rozhodlo vytvořit vzdělávací videa, jež slíbilo zveřejnit na portálu do konce letošního roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované