Hlavní obsah

Další zářezy „sputnikové“ diplomacie. K vakcíně se upínají nové státy

Foto: Profimedia.cz

Ruská vakcína Sputnik V.

Reklama

O Sputnik V je v Evropě zájem. Podle diplomatických zpráv z ruské strany by evropský souhlas mohl být vakcíně udělen v dubnu.

Článek

Se zpožďujícími se a nedostatečnými dodávkami vakcín objednanými Evropskou unií roste na kontinentu zájem o očkovací látky jiných výrobců. Zatímco Srbsko nebo Maďarsko, které je mimochodem jedinou z členských zemí EU, už vakcínou Sputnik V očkují, ostatní státy dosud vyčkávaly. Nově se ale ke zmíněným zemím připojí další unijní člen, Chorvatsko, které potvrdilo plán nakoupit ruskou vakcínu.

Zájem Chorvatska potvrdil pro stanici N1 místní ministr zdravotnictví Vili Beroš. Podle něj přibývá důkazů, že je ruská vakcína účinná. Zároveň ale ministr odmítá, že by země šla cestou Maďarska, které vakcínu schválilo k nouzovému užití. „Bylo by optimální, kdyby vakcínu schválila Evropská léková agentura (EMA), protože má velmi vysoká kritéria,“ cituje ministra N1. „Ruský velvyslanec v Chorvatsku mi řekl, že očekávají souhlas EMA možná začátkem dubna a že mě bude průběžně informovat,“ dodal ministr s tím, že Rusko je „připravené na spolupráci“.

Podle Beroše jsou ruské orgány v kontaktu s EMA a žádost o registraci vakcíny dorazí agentuře v již zmíněném dubnu. „Uvažujeme o přednostním nákupu této vakcíny,“ cituje ministra deník The Dubrovnik Times. „Je v zájmu každé vlády, aby se starala o zdraví svých občanů, není tedy nelegitimní hledat zdroje vakcín mimo EU, zejména pokud je dodávek v rámci EU nedostatek. Každý si hledá svou vlastní cestu. EU si je toho vědoma,“ dodal Beroš.

Chorvatsko obdrželo první dodávky vakcíny Pfizer/BioNTech koncem prosince, začátkem letošního roku po schválení agenturou EMA začalo očkovat také vakcínami Moderna a AstraZeneca. Ruskou vakcínou Sputnik V, která dosud nebyla schválena pro použití na území EU, už očkuje sousední Srbsko, které také oznámilo plány na výrobu této vakcíny na svém území.

Ruské velvyslanectví v Chorvatsku je v kontaktu s úřady v Záhřebu ohledně nákupu vakcíny Sputnik V, řekl v úterý tiskové agentuře RIA Novosti velvyslanec Andrej Něstěrenko. Podle velvyslanectví na ambasádu denně volají chorvatští občané s otázkou, jak získat ruskou vakcínu. „Jsme v kontaktu s chorvatskými úřady, ale pochopitelně nemůžeme odhalit podrobnosti vzhledem k citlivosti celé věci,“ řekl podle agentury Něstěrenko. Dodal, že každá země se musí sama rozhodnout, zda chce koupit vakcínu ruské výroby.

Ke sporu ohledně dodávek ruské vakcíny Sputnik V mělo dojít na jednání slovenské pandemické komise. Ta nakonec podle premiéra Igora Matoviče vládě doporučila jednat s Ruskem o dovozu vakcíny. Důvodem mají být podle Matoviče „katastrofální“ zpoždění vakcín objednaných Evropskou unií. Názory ale rozhodně nebyly jednotné. „Někteří politici a političky tu proti tomuto názoru odborníků vedou doslova svatou válku,“ citují Matoviče slovenské Hospodárske noviny. „Povýšit politiku nad zdraví a životy lidí, to je hluboko pod úroveň mého vkusu,“ dodal předseda vlády.

Téma ruské vakcíny následně premiér otevřel na svém facebookovém profilu. „Mám na vás jednoduchou otázku. Kdybyste mohli rozhodnout, zda koupit na Slovensko v situaci, v jaké se právě nacházíme, ruskou vakcínu Sputnik, koupili byste ji, nebo ne?“ ptá se v úvodu videa Matovič. „Já to osobně cítím tak, že v případě vakcíny bychom se neměli dívat na geopolitiku. Vakcína zachraňuje život, jsem osobně přesvědčený, že kdybychom dnes Sputnik na Slovensku měli, miliony lidí by se jím nechaly očkovat,“ říká slovenský premiér dále ve videu.

Předsedu vlády podpořil ministr práce, sociálních věcí a rodiny Milan Krajniak (Jsme rodina), který ale trvá na tom, aby si Slováci vakcínu, kterou budou očkováni, mohli vybrat, píše deník SME. „Stojím si za tím, abychom pomohli co nejvíce lidem a aby si, pokud to bude možné, mohli vybrat, čím se nechají naočkovat,“ řekl Krajniak deníku SME.

Odborníci, kteří jsou součástí pandemické komise, podle něj pozitivně vnímají možnost rozšířit nabídku očkovacích látek o ruskou vakcínu. Připomněl také zprávy o vedlejších účincích po očkování vakcínou AstraZeneca, kterou země očkuje učitele. „Pan ministr (Branislav) Gröhling nás informoval, že mnozí tak nemají z tohoto důvodu zájem se očkovat vakcínou od AstraZenecy a dali by se raději očkovat Sputnikem,“ nechal se slyšet Krajniak.

Ministr hospodářství Richard Sulík (SaS) pro deník SME uvedl, že zastává názor své strany. „Pakliže má být na Slovensku uvedena (vakcína Sputnik, pozn. red.) do oběhu, tak buď po schválení Evropskou lékovou agenturou, nebo naším Státním ústavem pro kontrolu léčiv,“ řekl Sulík. O ruské vakcíně má ve čtvrtek jednat vláda, píše Denník N.

Slovensko aktuálně očkuje vakcínami od třech výrobců, Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Zatímco loňskou jarní vlnu Slovensko zvládlo, teď podle portálu ourworldindata.org se země při srovnání sedmidenního průměru počtu úmrtí na covid-19 v přepočtu na milion obyvatel nově dostala na první místo ve světě. Podle dat ze stejného portálu pak proočkovanost na Slovensku činí 4,44 na sto obyvatel.

Potřebu registrace další vakcíny zdůraznila také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. „Orientujme se na jakoukoli vakcínu, která však bude mít standardní registraci, například u Evropské lékové agentury,“ cituje Čaputovou slovenská agentura TASR.

Žádost o schválení od výrobce ruské vakcíny Sputnik V Brusel stále neeviduje. Ústav Nikolaje Gamaleji tvrdí, že ji k Evropské agentuře pro léčivé přípravky podal, což ale ve středu šéfka EK Ursula von der Leyenová znovu popřela. Členské země EU, které očkování daným preparátem povolí, budou podle von der Leyenové muset nést zodpovědnost za důsledky, píše ČTK.

Reklama

Související témata:

Doporučované