Hlavní obsah

Srážka vlaků zastihla železničáře na oslavě, okamžitě se rozešli

Nehoda vlaků u Českého Brodu.Video: AP

 

Reklama

Událost všemi přítomnými velmi otřásĺa, říká poslanec Martin Kolovratník o atmosféře na oslavě narozenin generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody, do níž nečekaně zasáhla tragická nehoda na trati u Českého Brodu.

Článek

Tragická srážka vlaků u Českého Brodu zastihla v úterý večera drážní generalitu a některé čelní představitele státu v situaci, která měla rysy absurdního dramatu.

Tou dobou totiž podle informací Seznam Zpráv v centru Prahy slavili padesáté narozeniny generálního ředitele Správy železnic Jiřího Svobody. Vedle manažerů některých železničních firem a institucí se akce v Občanské plovárně zúčastnil také třeba ministr dopravy Karel Havlíček či premiér Andrej Babiš.

„Ta událost samozřejmě všemi přítomnými velmi otřásla. Vždyť to byli vesměs lidé od železnice. Já byl mezitím na debatě v České televizi, a když jsem se do Občanské plovárny po desáté hodině vrátil, nikdo už na oslavu neměl náladu, lidé se rozcházeli,“ popsal redakci situaci poslanec za hnutí ANO Martin Kolovratník, který se akce též zúčastnil.

Při nehodě u Českého Brodu, která se odehrála v úterý večer po půl desáté, jeden člověk zemřel a 31 cestujících bylo zraněno.

Oslavenec Svoboda i s ministrem Havlíčkem zamířili z Občanské plovárny na místo nehody do Českého Brodu. Premiér Babiš v té době už na oslavě nebyl.

„Bylo tu asi dvě stě lidí, co vím, tak vesměs lidé od železnic, a kolem desáté se začali všichni vytrácet,“ popsal obdobně jako Kolovratník situaci barman z Občanské plovárny.

Šéf Správy železnic Jiří Svoboda se k události nevyjádřil, jen mluvčí státní organizace Kateřina Šubová.

„Jednalo se o dlouhodobě naplánovanou soukromou oslavu přátel a kolegů při příležitosti oslavy významného životního jubilea pana Jiřího Svobody. Oslava se uskutečnila v odpoledních hodinách v době jeho dovolené a byla plně hrazena ze soukromých finančních prostředků pana Svobody. V okamžiku nehody odjel pan Svoboda bezodkladně na místo události, kde setrval do druhé hodiny ranní,“ uvedla mluvčí Šubová.

Reklama

Související témata:

Doporučované