Hlavní obsah

Stáhněte zprávy o mrtvých v Rusku, tlačí Moskva na západní média

Foto: Profimedia.cz

Snímek z jednoho z moskevských hřbitovů.

Reklama

Britský deník Financial Times si spolu s americkým listem The New York Times vysloužily kritiku přímo od ruského ministerstva zahraničí i výhrůžku od poslance Státní dumy. Moskvě se nelíbí jejich články o počtu obětí covid-19.

Článek

Kritiku ruské vlády tlumočila britským a americkým novinářům mluvčí ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Články o úmrtnosti na koronavirus v Rusku označila za dezinformace a řekla, že ještě ve čtvrtek mají v obou redakcích očekávat oficiální dopis požadující stažení problematických článků. Poté se k mluvčí ruské diplomacie přidal i jeden z poslanců Vasilij Piskarjov, podle kterého by se novinářům daných médií měly odebrat akreditace, aby v Rusku nemohli nadále pracovat.

Sama Zacharovová žádné konkrétní odvetné opatření nejmenovala, ale podotkla, že forma ruské reakce bude záležet na tom, jestli deníky články stáhnou.

Na webu Financial Times se objevil článek s titulkem „Ruská bilance obětí covid-19 může být o 70 % vyšší, než oficiálně uvádí úřady“ na začátku tohoto týdne. Tvrzení vychází z analýzy, která srovnala průměrnou úmrtnost v Moskvě a Petrohradě za posledních pět let ve stejném období s letošním dubnem. Když od současné celkové úmrtnosti novináři odečetli oficiálně uvedené oběti koronaviru, byla stále o 1444 mrtvých vyšší než v předchozích letech. To za předpokladu, že se jednalo o neuvedené oběti koronaviru, znamená nárůst covidové bilance o 72 %.

Tentýž den publikovala redakce deníku The New York Times článek „Koronavirová záhada vyřešena: Moskva má 1700 dalších obětí“. K závěru došli v USA stejnou technikou jako v Británii. Obě redakce využily nově dostupných dat obecné úmrtnosti v Rusku za duben.

Alespoň v tuto chvíli to nevypadá, že by se britští ani američtí žurnalisté ruské kritiky zalekli. Ani jeden ze zmiňovaných článků ze svých webů nestáhli.

Danielle Haová, viceprezidentka komunikace listu The New York Times, navíc už agentuře AP poskytla odmítavou reakci. Rusku vzkázala, že článek je přesný, protože se zakládá na datech zveřejněných ruským oficiálním státním úřadem. Deník The New York Times je navíc očividně vůči Rusku kritický nadále, ve čtvrtek přinesl svědectví ruských zdravotníků, kteří si stěžují, že musí pracovat bez ochranných pomůcek.

V Rusku začali nakažení covid-19 přibývat po tisících zkraje dubna, od začátku května už se denní nárůsty pohybují kolem deseti tisíc za den a dnes už je Rusko v počtu nakažených dokonce třetí na světě za USA a Španělskem s více než 260 tisíci nakaženými.

Obětí je v Rusku dosud oficiálně přes 2 400. Pochybnosti o pravosti úřady uváděných údajů vzbuzuje nápadně nízký průměr mrtvých na jeden milion obyvatel, který v Rusku aktuálně činí 17. To je totiž násobným rozdílem nejnižší číslo z první desítky států s nejvyšším počtem nakažených. Například první USA mají 263 mrtvých na milion obyvatel, druhé Španělsko 584 a čtvrtá Velká Británie 495. Rusko argumentuje tím, že zvýšilo počet testů, ten je ale v přepočtu na milion obyvatel srovnatelný se všemi dosud jmenovanými státy.

Reklama

Doporučované