Hlavní obsah

Stál jsem v ČSSR ve frontě na chleba, pustil se Trump jr. do Sanderse

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump junior.

Reklama

Syn amerického prezidenta Donald Trump junior se ve vysílání televize Fox News rozlítil při hodnocení demokratického kandidáta Bernieho Sanderse. Osoba amerického socialisty a demokratického senátora v Trumpovi mladším vyvolala vzpomínky na dětství, kdy podle svých slov zažil socialismus, když v Československu čekal ve frontě na nedostatkové zboží.

Článek

Donald Trump junior se narodil v roce 1977 v New Yorku, do Československa jezdil na prázdniny za svými prarodiči, zejména za svým dědečkem Milošem Zelníčkem. Na tyto návštěvy zavzpomínal před kamerou při návštěvě v lotyšské Rize v roce 2012, kdy řekl, že za dědečkem jezdil v 80. letech a trávil u něj každé léto šest týdnů až celé dva měsíce.

Když Trump junior v Rize vzpomínal na dědečka, vzpomínal, že otec Ivany Trumpové chtěl, aby se jeho vnuk žijící v USA v blahobytu podíval, jak vypadá realita a život „normálních lidí“. Trump jr. řekl, že to pro něj byla „skvělá zkušenost“, kterou pak mohl zúročit v životě i byznysu.

Svou znalost češtiny prokázal Trump jr. větou: „Já mluvím česky perfektně, víš?“

Když ale ve studiu Fox News přišla řeč na Bernieho Sanderse, Trump junior promluvil o tom, že na vlastní kůži poznal, jak vypadá socialismus. „Moje matka utekla z komunistické země, vyrůstal jsem tam, mluvil jsem tím jazykem, měl jsem tam přátele. Já jsem čekal v těch frontách na chleba. Mohu vás ujistit, že nejsou tak okouzlující jako Bernie.“

Breadline

Výraz, který se dá doslova přeložit jako fronta na chleba, v USA se ale používá i v obecnějším významu pro frontu na nedostatkové zboží.

Trump jr. narážel na Sandersovu levicovou orientaci. Sám ho už několikrát označil za „breadline Bernieho“. Nelichotivou přezdívku si Sanders od Trumpa juniora údajně vysloužil i svým výrokem z roku 1985, kdy řekl, že fronty na jídlo jsou dobrá věc. „Je to směšné, někdy američtí novináři mluví o tom, jak je některá země špatná, protože lidé tam musí stát fronty na jídlo. To je dobrá věc. V jiných zemích lidé na jídlo nečekají ve frontách. Bohatí tam jídlo seberou a chudí umřou hlady.“

Donald Trump junior svého otce podporuje na všech frontách. Když se ho ve studiu Fox News zeptali na dalšího demokratického kandidáta Michaela Bloomberga, řekl, že si sice může koupit mnoho věcí, ale jednu ne – osobnost. Bloomberg podle něj na rozdíl od současného prezidenta ve skutečnosti nemá rád obyčejné lidi, a proto si nikdy nemůže získat jejich srdce.

Reklama

Související témata:

Doporučované