Hlavní obsah

Stalo se to, čeho se nejzasaženější země bála. Vlna pustoší bezbranné oblasti

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Do indických koronavirových statistik denně přibývají až statisíce pozitivních testů na koronavirus. Pandemie ochromuje nejen velká města, ale i oblasti, kde na desítky tisíc obyvatel připadá jediný doktor.

Článek

Nedostatek kyslíku i doktorů a nemocnice na hraně kolapsu, tak vypadá opakující se vzorec, kterým druhá vlna pandemie koronaviru v posledních týdnech devastuje Indii. Poté, co zdravotní systémy ve velkých městech jako Dillí vyčerpaly kapacity svých sil, se covid-19 dostává na venkov.

V rurálních oblastech Indie žije téměř 70 % populace země, jejíž celkový počet obyvatel činí okolo 1,3 miliardy. Navzdory tomu však regiony výrazně zaostávají jak ve výdajích na zdravotní péči, tak v počtu nemocnic i v počtu lékařů. Podle britského listu The Guardian chybí na venkově asi tři čtvrtiny odborných lékařů.

V Biháru, jednom z nejchudších států Indie, na jednoho lékaře připadá více než 40 000 pacientů, a většina tak v případě nákazy koronavirem nedostane potřebnou péči. Nemocnice jsou někdy i stovky kilometrů daleko a oblast postrádá vyškolený personál. Poskytnuté vybavení jako plicní ventilátory tak často zůstává nevyužito, jelikož chybí někdo, kdo by stroje dokázal ovládat.

Bihár momentálně eviduje přes 3000 úmrtí v souvislosti s koronavirem, téměř polovina z nich pak měla přibýt za poslední měsíc. Celkové statistiky, které je možné dohledat, jsou ale zřejmě mnohem vyšší, jelikož ve státě nefunguje mechanismus jejich poctivého a přesného nahlašování.

„Celková situace vypadá velmi kriticky,“ cituje Guardian Dhananjaye Singha, který stojí v čele rady vesnice Salempur na severu Biháru. Během čtrnácti dnů v jejich domovině zemřelo 10 lidí, jednou z obětí byl i Singhův mladší bratr Sanjay.

Toho po zaznamenání příznaků nechala rodina přijmout do vládní nemocnice ve městě Gopalganj, v té však podle Dhananjaye chybělo i to nejzákladnější vybavení, a bratrův stav se tak rychle zhoršoval. Sanjaye nakonec převezli do soukromé nemocnice v sousedním státě Uttarpradéši, bylo však již příliš pozdě.

„Hlavním problémem je, že se zaměstnanci nemocnice nechtějí dotknout pacientů s covidem, protože se obávají toho, že by se sami mohli nakazit,“ sdělil Suresh Baitha, úředník z města Gopalganj, s tím, že tamní zdravotníci postrádají dostatečné ochranné prostředky pro práci s infikovanými. „Výsledkem je, že většina pacientů do nemocnice jít nechce a v době jejich přijetí už je jejich stav kritický.“

Za posledních 24 hodin v Indii přibylo více než 400 000 nových případů nákazy a přes 4000 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo. Podle webu Worldometers je země druhou nejhůře zasaženou na světě a eviduje již více než 21 milionů nakažených, téměř 240 000 úmrtí a přes 17 milionů vyléčených.

Reklama

Související témata:
Bihár

Doporučované