Hlavní obsah

Štamgasti mizejí z hospod. Stále častěji srkají pivo z plechovek

Foto: Budějovický Budvar

Ilustrační fotografie.

Pivaři se v době pandemie přemístili z uzavřeného výčepu do obýváků. Když nakupovali pivo, potvrdili letitý trend a stále častěji sáhli po plechovkách.

Článek

Pivovary, které v minulých letech investovaly do linek s plechovkami, trefily jackpot. Hliníkový obal je totiž jediný, který dlouhodobě roste - na úkor všech ostatních, počínaje klasickou skleněnou lahví a PET lahví konče.

Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl podíl piva stočeného do plechu na 12 procent celkové produkce. Sklo sice zůstává se 40 procenty nejoblíbenějším obalem, ale jeho podíl klesá.

„Zájem o plechovkové balení ze strany konzumentů každoročně narůstá. Když se podíváme na prvních 11 měsíců loňského roku, tak celkové objemy piva prodaného v plechovkách ve srovnání s rokem 2018 vzrostly téměř o 14 procent. V případě společnosti Pivovary Staropramen to dokonce bylo dvakrát tolik,“ uvedla tisková mluvčí Pivovarů Staropramen Denisa Mylbachrová.

Konzumenti vidí v plechovkách řadu výhod. „Jde hlavně o nízkou hmotnost a poměrně rychlé vychlazení nápoje v ledničce,“ vysvětluje tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.

Jejich obliba se promítá i do prodeje, takže Plzeňský Prazdroj zaznamenává meziročně největší nárůst. „Vzhledem k tomu jsme letos v únoru dokončili novou linku na stáčení piva do plechovek v nošovickém pivovaru. Díky ní budeme schopní stočit přes 600 000 hektolitrů piva ročně,“ dodává Kovář.

Se zájmem o pivo v plechovkách zahýbala i pandemie. Pivovary totiž zaznamenaly v období od března do května největší nárůst prodeje nápoje v tomto obalu. „V dubnu jsme dokonce ve srovnání se stejným obdobím v roce 2019 prodali téměř dvojnásobné množství plechovek,“ popsala Mylbachrová. Podle ní v nárůstu prodeje sehrála zásadní roli karanténa, protože se lidé zdržovali hlavně doma.

Nárůst v letošním prvním pololetí vypozoroval i Budějovický Budvar, a to o 10 procent v porovnání s loňskem. „Část objemu prodeje piva se z restaurací přesunula do baleného piva. O 20 procent se také zvýšil objem prodaného piva ve vratné lahvi,“ oznámila mluvčí Budějovického Budvaru Markéta Ježková.

Přestože se zájem o balené pivo během pandemie zvýšil, nevykompenzoval ztráty z prodeje piva, které by se jinak prodalo v restauracích. „Prodej čepovaného piva se propadl o 40 procent. Zato prodej baleného piva v lahvích a plechovkách vzrostl o 10 procent,“ vypočítává Kovář z Plzeňského Prazdroje.

Na prodej piva v plechu měla dopad také nepřízeň letního počasí. „Letošní červen byl tím nejdeštivějším a nejstudenějším za posledních několik let, což významně ovlivnilo letní sezonu, která je pro každý pivovar velmi důležitá. Červenec už byl lepší, po krizi se ukazuje, že se lidé chtějí potkávat a chodit do hospod,“ vysvětlil Kovář. Plzeňský pivovar proto doufá v hezčí srpen i září.

Z větší obliby hliníkového obalu se mohou těšit i výrobci plechovek, kterým přibývají zakázky. „Poptávka má vzrůstající tendenci. V našem závodě v Dýšině u Plzně proto stavíme další dvě linky pro zvýšení kapacity. Nyní v Česku ročně vyrobíme 600 milionů plechovek,“ říká Pavel Batík ze společnosti Ball Beverage Packaging.

Kvůli pandemii však nedostatkem plechovek český trh netrpí, na rozdíl od amerických pivovarů. „V březnu na počátku koronakrize jsme zaznamenali mírné zakolísání poptávky, nyní je však opět stabilní,“ říká Batík. Díky smlouvám s dodavateli mají pivovary plechovek dostatek. „Díky nově otevřené továrně na výrobu plechovek ve Stříbře máme výrobce v těsném sousedství našeho největšího pivovaru v Plzni,“ uvedl Kovář.

Americká společnost Canpack otevřela novou výrobnu na konci července. „Zahájení výroby v novém závodě ve Stříbře je mezníkem pokračujícího strategického partnerství mezi společnostmi Canpack, Asahi a Plzeňským Prazdrojem. Pro Canpack představuje další krok na cestě stát se globálním partnerem společností, které volí efektivní a udržitelné obalové materiály, které oceňují i jejich zákazníci,“ říká obchodní ředitel skupiny Canpack Stephen McAneny.

Ročně spotřebuje Budějovický Budvar 90 milionů kusů plechovek, další desítky milionů vyprodukuje pivovar Staropramen. S přibývajícím počtem plechovek také narůstá počet těch vytříděných. Pivovary se často zabývají rovněž jejich sběrem a recyklací. „V oblasti likvidace obalů spolupracujeme se společností Eko-Kom a podíl recyklovaného materiálu u plechovek se pohybuje mezi 70 až 90 procenty,“ říká Mylbachrová.

Podobě je na tom i Plzeňský Prazdroj, jenž však počet plechovek, které pošle do oběhu, neuvádí. „Naše plechovky jsou zhruba z poloviny vyrobené z recyklátu. To je velice důležité, protože opakovaným použitím hliníku se snižuje energetická náročnost celého výrobního procesu o 75 až 95 procent,“ uvedl Kovář.

Podle údajů společnosti Eko-Kom bylo v prvním čtvrtletí v Česku nainstalováno 31 tisíc kontejnerů na hliníkový odpad, do kterých lidé mohou plechovky vyhazovat.

„Hliníkové obaly se zpracovávají na nový hliníkový plech, recyklují se také na práškové barvy, přísady na výrobu železa nebo na ohňostroje. Obaly ze železa se taví a využívají nejčastěji k výrobě nových plechovek,“ říká tisková mluvčí Eko-Komu Lucie Müllerová. Hliníková plechovka je pro přírodu stejně nebezpečná jako ostatní anorganické obaly, které se podle Müllerové rozkládají desítky až stovky let, některé se však nerozloží nikdy.

Doporučované