Hlavní obsah

Stamilionový obchod na Zlínsku. Firmu Promens od Američanů kupuje fond Arx

Foto: Seznam Zprávy

Promens dodává své výrobky například do automobilového průmyslu.

Reklama

Pražský fond soukromého kapitálu ARX Equity Partners ovládl výrobce plastových dílů Promens Zlín.

Článek

Nadnárodní kolos Berry Global, který patří mezi 500 největších amerických firem a po světě zaměstnává téměř 50 tisíc lidí, se zbavil svého závodu Promens Zlín. Od Berry Global zlínskou firmu koupil fond soukromého kapitálu ARX Equity Partners.

„Společnost Promens Zlín považujeme za skvělý příklad úspěšné české výrobní společnosti, jejíž vysoce kvalitní produkty jsou pevně integrovány do mezinárodních dodavatelských řetězců,“ potvrdil transakci pro SZ Byznys partner fondu ARX Tomáš Lánský.

Klíčová byla při transakci dohoda mezi kupujícím fondem a stávajícím manažerským týmem, který bude i nadále společnost vést a řídit její budoucí rozvoj. Podle informací SZ Byznys dosáhla hodnota transakce téměř půl miliardy korun.

Promens Zlín dodává velkoplošné exteriérové a interiérové plastové díly určené například pro autobusy, stavební stroje, kamiony nebo traktory. Promens Zlín má vlastní vývoj, a to především v oblasti týkající se výroby plastů technologií reaktivního vstřikování a vakuového tvarování. Za poslední finanční rok, který končil letos v březnu, dosáhla firma i přes covid tržby jedné miliardy korun.

Transakci iniciovala skupina současných manažerů. „Spolu s ARX máme jedinečnou příležitost posílit tuto vizi, a to především díky podpoře našeho investičního plánu a zkušenostem ARX,“ uvedl generální ředitel Promens Zlín Robert Zatloukal.

Společnost Promens Zlín vznikla z výzkumného týmu na začátku devadesátých let v rámci privatizace Výzkumného ústavu gumárensko-plastikářské technologie. Dodává firmám jako Volvo Car/CE/Truck, Škoda, Volkswagen, Iveco a Seco.

ARX Equity Partners

- je fond soukromého kapitálu s 20letou historií, který investuje do středně velkých firem ve střední Evropě

- ve svých čtyřech fondech spravuje přes 300 milionů eur

- fond má centrálu v Praze

- často spolupracuje ve svých investicích s vlastníky a manažery, tak jako v případě společnosti Promens

Reklama

Doporučované