Hlavní obsah

Stará škola v Křižanech se při Dnech lidové architektury otevře veřejnosti

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Stará škola v Křižanech na Liberecku se při Dnech lidové architektury poprvé otevře veřejnosti. Podstávkový, částečně roubený dům z poloviny 18. století sloužil původně jako zájezdní hostinec.

Článek

Většinu doby v něm ale byla škola, děti se tu učily až do přelomu 50. a 60. let minulého století. V roce 2019 zahájil nový vlastník, hudebník David Landštof, rekonstrukci chátrajícího objektu a příští neděli ho poprvé otevře návštěvníkům.

Historickému domu, který je od roku 1996 kulturní památkou, se majitel snaží vrátit původní podobu. Při obnově používá tradiční postupy i materiály s maximální snahou o zachování původních prvků. „Chceme zrekonstruovat původní třídu a částečně ji vybavit dobovým nábytkem a školními pomůckami. Rádi bychom občas pořádali kulturní a kulturně vzdělávací akce související s místem a kontexty budovy,“ řekl Landštof.

V budoucnu by chtěl hudebník ve staré škole pořádat koncerty malých hudebních těles, přednášky, besedy, divadla a výstavy, ale i drobné sportovní události. „Dny lidové architektury jsou pro nás první vlaštovkou. Věříme, že si tento výjimečný dům zaslouží péči nejen materiální, ale i kulturní, a že zase začne dělat radost i širší veřejnosti,“ doplnil Landštof. První kulturní akce se tu uskuteční už příští neděli v rámci programu „Školní tranzistor“.

Na své si podle Landštofa přijdou nejen obdivovatelé památek, ale i rodiny s dětmi. Účast slíbil britský písničkář James Harries s kapelou, vystoupí Bratři v tricku, kteří se pohybují na hranici divadla a nového cirkusu. Ve školní zahradě zahraje komorní orchestr AKS Liberec s barokním repertoárem. Připravená je minivýstava fotografa Václava Krecla „Zátiší školy před rekonstrukcí“ a uskuteční se také beseda o lidové architektuře v okolí. Sousedští ochotníci připravují loutkové divadlo na motivy podještědských pověstí.

Reklama

Související témata:

Doporučované