Hlavní obsah

Staronový předseda CSU Seehofer si váží česko-bavorských vztahů

Horst Seehofer je staronovým šéfem CSU. V projevu ocenil česko-bavorské vztahyVideo: Reuters, AP

 

Reklama

Staronového předsedu má německá Křesťanskosociální unie (CSU), Horst Seehofer obdržel na sjezdu delegátů v Norimberku 83,7 procenta hlasů. V projevu ocenil usmíření mezi Českem a Bavorskem.

Článek

Osmašedesátiletý Horst Seehofer obhájil svou pozici v čele německé strany CSU, ve funkci bavorského premiéra ale příští rok končí, znovu kandidovat nebude. Na uvolněné místo pak strana nominuje dosavadního bavorského ministra financí Markuse Södera.

Seehofer je v čele klíčové spolkové země, sousedící s Českem, od roku 2008. V posledních měsících ale čelil velkému tlaku poté, co CSU výrazně ztratila v zářijových parlamentních volbách. Seehoferův rival a nástupce Söder už se nechal slyšet, že oba muži budou úzce spolupracovat, aby se strana výsledkově znovu vrátila na vrchol.

Ve zhruba hodinovém projevu hovořil Seehofer o úspěších, kterých se mu v čele Bavorska podařilo dosáhnout. „Jeden bod, na který můžeme být hrdí, je usmíření mezi Českem a Bavorskem,” svěřil se. Za pomoc v tomto procesu je vděčný sudetským Němcům a jejich šéfovi Berndu Posseltovi.

Vztahy mezi Českem a sudetskými Němci se výrazně zlepšily v posledních letech. Zatímco sudetští Němci se vzdali majetkových nároků, česká strana opakovaně vyjádřila lítost za příkoří způsobená německému obyvatelstvu při odsunu po druhé světové válce.

Reklama

Doporučované