Hlavní obsah

Startuje judistické MS v Baku. Krpálek chce medaili mezi obry a body na olympiádu

Foto: Profimedia.cz

Judista Lukáš Krpálek.

Reklama

Judistický světový šampionát začíná v ázerbájdžánském Baku už ve čtvrtek. A mezi rekordními deseti českými reprezentanty samozřejmě nechybí ani největší hvězda, olympijský vítěz Lukáš Krpálek.

Článek

Vůbec poprvé se na této vrcholné akci představí v těžké váze nad sto kilogramů. A jeho ambice jsou, i přes světovou premiéru mezi „obry”, tradičně ty nejvyšší, rád by se účastnil bojů o medaile. Ve váze nad 100 kilogramů má odzápaseno několik turnajů, kde našel cestu i na stupně vítězů. Na evropském šampionátu v Tel Avivu se v dubnu stal mistrem, když vyhrál všechny čtyři zápasy na ippon a získal již svou pátou evropskou medaili. Pořádná zkouška jeho formy v těžké váze ale přijde až teď.

Největší konkurencí budou zlatému olympijskému medailistovi z Ria tvořit dva Japonci, Mongol, Gruzínec a Brazilec. Chybět bude Francouz Riner.

Problém pro Krpálka by mohla být váha. Aktuálních 111 kilogramů není dle jeho slov úplně ideální. Sázet tak bude na lepší kondici. Prostředí dvou a čtvrt milionové ázerbájdžánské metropole sedmadvacetiletý Krpálek dobře zná. Před třemi lety zde bral na Evropských hrách stříbro a pochvaloval si výtečnou atmosféru.

Podívejte se, s jakými ambicemi odlétá Lukáš Krpálek na MS.

Video: Sport.cz

Loňský světový šampionát Krpálek vinou zranění vynechal. Zdravotní trable ho trápily i v letošní sezoně. Před začátkem vrcholné akce roku je ale připraven.

Mistrovství světa v Baku probíhá do 27. září. Ani po něm si ale Krpálek příliš neodpočine, protože už začala olympijská kvalifikace pro účast v Tokiu, a tak je potřeba sbírat potřebné body z dalších turnajů. A Krpálek ví, že pokud se mu v Baku nezadaří, bude muset cestovat na turnaje třeba do Mexika či Japonska.

Šéftrenér české judistické reprezentace Petr Lacina bude mít v Baku k dispozici největší výpravu v historii. Devět mužů doplní také jedna žena, Alice Matějčková, a to vůbec poprvé od roku 2011. Cíl světového šampionátu je pro českou výpravu jasný – vyhrát co nejvíce zápasů, a získat tak nejvíc bodů do začínající kvalifikace o olympijské hry v Tokiu.

O cenné kovy i body do kvalifikace se v Baku poperou: David Pulkrábek (do 60 kg), Petr Petřikov (do 66 kg), Jakub Ječmínek (do 73 kg), Ivan Petr, Jaromír Musil (oba do 81 kg), Jiří Petr, David Klammert (oba do 90 kg), Michal Horák (do 100 kg), Lukáš Krpálek (nad 100 kg) a Alice Matějčková (do 78 kg).

Reklama

Související témata:

Doporučované