Hlavní obsah

Největší zlo demokracie přijde příští pátek

 

Reklama

Nový díl pořadu šéfkomentátora Seznamu, z něhož politici nebudou mít radost.

Článek

Nejhorší na demokracii jsou - a v tom se snad my, demokraté, aspoň jednou shodneme - svobodné volby. Zejména proto, že si lidi často zvolí, koho sami chtějí, s čímž se příznivci svobodné, demokratické společnosti založené na respektu k základním občanským svobodám, jako je třeba svoboda volby, obvykle dost špatně smiřují.

A ještě o něco horší než svobodné volby jsou svobodné volby v čase ekonomické prosperity. Klasické volební heslo „nikdo vám nemůže dát to, co vám my můžeme v kampani slíbit” se nám pak před očima mění v slogan „nikdo příčetný by vám nikdy neslíbil, co vám právě teď z vašich vlastních peněz dáme”.

Daně, radar, poplatky u doktora

My starší ještě pamatujeme doby, kdy vlády před krajskými volbami kupříkladu zvyšovaly DPH, zaváděly poplatky u doktora nebo jednaly o radaru v Brdech. Tyhle časy jsou už dávno pryč, protože si politické strany uvědomily, že je lepší volby vyhrát než prohrát a jak jednoduché je zvýšit životní úroveň voličů na účet jiných voličů, kteří vás ale náhodou nevolí.

A tak znovu prožíváme dobu hojnosti. Vlastně poprvé po deseti letech, od kampaně roku 2006, v níž se zvedly snad všechny sociální dávky, co jich jen máme. Například rodičovský příspěvek, známý předtím též jako „trest matkám za to, že si dovolily mít dítě”, stoupnul z 3500 na 7600 měsíčně. Na plakátech to maminkám pyšně oznamoval předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek. O rok později ministr financí a bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v rámci reformy veřejných financí řešil, jak před rodičkovským příspěvkem zachránit státní rozpočet, protože mu výdaje vyskočily zhruba o 15 miliard jen na téhle dávce, a o další tři roky později další ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek radši škrtnul v rozpočtu všechno, co se ještě hýbalo.

Protože tak to chodí vždycky. Samozřejmě, můžete mít štěstí, protože přijdou povodně a vy můžete s vážnou tváří prohlásit, že „naše sliby nebyly v souladu s ekonomickou realitou”. (Sobotka B., 2003, kdyby si to někdo nepamatoval.)

Letos ale povodně nepřijdou, a jestli, tak až po volbách, a tak jsme tento týden sledovali postupné zvýšení platů učitelům, lékařům, sestrám, policistům, vojákům, hasičům, úředníkům, zaměstnancům Agrofertu, voličům Agrofertu a komukoliv dalšímu, kdo se přihlásí.

Všeobecná euforie na jednání vlády vyvrcholila v okamžiku, kdy ministři za KDU-ČSL oznámili nižší DPH na točené pivo, protože, jak známo, nízká cena piva a jeho extrémně vysoká cena patří mezi základní problémy Česka.

Poté, co dohodu popřel premiér Bohuslav Sobotka i ministr financí Andrej Babiš, vzpomněl si vicepremiér Bělobrádek, že vlastně jen špatně pochopil, o čem se to se Sobotkou a Babišem ohledně piva dohodli: na ničem.

Záporná daň na pivo

Ve výsledku to znamená, že se téma nižšího DPH na pivo jen plynule přenese do příští kampaně pro sněmovní volby 2017, a pokud ekonomický růst vydrží, je pravděpodobné, že daň klesne do záporných čísel.

Ke klasickým číslům kampaní patří samozřejmě i otvírání zrovna dostavěných úseků dálnic. Vzhledem k tomu, že se v Česku dálnice léta už nestavějí, a pokud ano, pak je průměrný čas stavby jednoho kilometru zhruba jeden rok, vymyslel ministr dopravy Ťok alespoň něco: Lidé nebudou muset platit za dálniční známku na 111 kilometrech okruhů kolem měst, což je skoro desetina celé dálniční sítě, respektive toho, co si jako dálniční síť platíme - počítaje v to ovšem i D1, která se prý už několik let opravuje, což ale nelze ověřit, protože se na ni nikdo neodváží vjet.

I to se ale brzo změní: Pokud k vám ještě tato informace nedoputovala, dovolte, abych vás informoval, že další rok, ve kterém nebudou v Česku žádné volby, bude ten s datem 2027. (Pokud nás samozřejmě nepotkají nějaké předčasné prezidentské nebo sněmovní…) Čeká nás tedy deset let permanentní předvolební kampaně a někdy kolem roku 2022 začne stát řidičům za jízdu na D1 připlácet.

Přeji krásný týden. Připravte si peněženky.

Reklama

Doporučované