Hlavní obsah

Stát chystá virtuální penzijní konto. Ukáže vám, jaký dostanete důchod

Foto: Pixabay

V průběhu života budete sledovat, za kolik budete žít v penzi.

Reklama

Virtuální konto, na kterém v reálném čase uvidíte, jak velký vás čeká v budoucnu důchod. To je jedna z novinek v reformě penzí, na které se v pátek shodla Komise pro spravedlivé důchody ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

Článek

„Občan by byl informován o výši svého důchodového nároku a o tom, která kritéria a jaké ukazatele ještě musí splnit, aby na ten důchodový nárok dosáhl,” uvedla předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová.

Stav svého „důchodového konta“ by občané viděli přímo na webu Portál občana a data bych se v něm aktualizovala každoročně.

Virtuální penzijní konto je součástí plánu rozdělit současné penze na dvě části – tedy na takzvaný minimální důchod, který budou mít všichni s nárokem na penzi stejný, a na zásluhový pilíř, který se bude vypočítávat z výdělku. Právě díky internetovému účtu by lidé pravidelně mohli kontrolovat, na jaký důchod si už vydělali.

Na konkrétní částce minimálního důchodu se ovšem komise zatím neshodla. „My jsme na typovém příkladu ukazovali rozpětí 10 až 11 tisíc,” řekla Nerudová. Jednotlivé modely se ale teprve budou rozpracovávat. Podle politiků se mluvilo o částce ve výši 30 procent průměrné mzdy, která se v současnosti pohybuje kolem 34 tisíc.

Koncept se inspiruje severským modelem důchodového systému, kdy stát zaručí minimální částku. „Ta je ale opravdu minimální. To znamená, že z toho člověk jen tak tak vyžije, ale nezajistí si nic extra. Je tam tedy motivace pro ty, kteří chtějí víc než minimální částku. Aby víc pracovali, spořili… Aby nebyli závislí na státu a nečekali na to, co od státu dostanou,” uvedla již dříve pro Seznam ekonomka Helena Horská.

10 let v dolech = 1 rok penze navíc

Komise se také zabývala diskusí o náročných profesích. „Za každých deset let odpracovaných v náročné profesi by se zkracoval věk odchodu do důchodu o jeden rok,” řekla Nerudová.

Hutníci, slévači, svářeči, ale třeba i zdravotní personál – tyto profese by měla komise zařadit do kategorie náročných profesí. Zaměstnavatelé by u nich platili vyšší odvody.

Zcela nový systém důchodů – tedy zavedení minimální a zásluhové penze – byl vůbec první krok, na kterém se důchodová komise shodla. Reformy jsou potřeba především proto, že do penze se chystají silné ročníky Husákových dětí.

Minimální důchod je jedno z mnoha opatření, která důchodová komise chystá. Počítá také s bonifikací za péči o děti nebo možností předčasné penze pro pracovníky v náročných profesích. Co ale zatím není jasné vůbec, je způsob, jakým vláda za novinky zaplatí.

Ve vládě už se navíc rýsuje dohoda o další součásti důchodové reformy – srovnání platů mužů a žen. České důchodkyně berou až o pětinu méně než muži. Nově by měly ženy, které už v důchodu jsou, za každé dítě dostávat 500 korun k důchodu měsíčně. Matkám, které do penze teprve půjdou, chce stát dobu na mateřské kompenzovat speciální příplatkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované