Hlavní obsah

Stát dal Rusům návod, jak se kvůli padlé bance soudit

ERB Bank má potížeVideo: Adam Junek

 

Reklama

Arbitrážní expert Radek Šnábl varuje, že postup ČNB již v minulosti stál Česko stamiliony korun.

Článek

Jedna výhra a jedna prohra. Taková je bilance České republiky v mezinárodních arbitrážích kvůli zkrachovalým bankám. A nyní státu hrozí třetí. Jak informoval Seznam, oznámení o hrozícím sporu zaslal Ministerstvu financí většinový majitel nedávno padlé Evropsko-ruské banky Roman Popov.

A jeho šance na úspěch v arbitrážním řízení zvýšil sám státní aparát. „Ministerstvo financí v minulosti zveřejnilo nález ve sporu kvůli zkrachovalé Union bance. V době, kdy jsme tento případ vyhráli, jsme jej nezveřejňovali z dobrých důvodů," uvedl pro Seznam expert na mezinárodní spory Radek Šnábl, který je měl na ministerstvu na starosti za éry Miroslava Kalouska.

Spor s Investmartem, který požadoval až sedm miliard korun, Česko vyhrálo. Ale jako v jediném vítězném sporu nedostalo náhradu nákladů řízení, které přesáhly sto milionů korun. "Arbitři v nálezu totiž shledali, že k pochybení ze strany regulátora trhu, tedy České národní banky došlo a přesně popsali jak. A právě proto, ačkoliv verdikt zněl, že smlouvu o ochraně investic Česká republika neporušila, nebyly státu přiznány náklady řízení. A ten verdikt, který je teď dostupný na webu slouží jako kuchařka, jak se soudit a minimálně v případě prohry nehradit protistraně právníky," dodal Šnábl.

Stejně dostupný je i verdikt v arbitráži s japonskou skupinou Nomura kvůli zkrachovalé Investiční a Poštovní bance, kterou stát prohrál. Nakonec díky dohodě o narovnání neplatil desítky miliard, které Japonci žádali jako odškodné za vadný postup České národní banky, ale „jen" 3,65 miliardy korun.

Video: Adam Junek

Zveřejňování nálezů a také podaných oznámení o možných sporech, jimiž mezinárodní arbitráže začínají, je praxí Ministerstva financí v posledních letech pod vedením Andreje Babiše. Podle vedení arbitrážního oddělení jde o vyšší transparentnost při vedení komplikovaných pří.

Ruská ERB Bank vstoupila na český trh v roce 2008 a byla tak první ruskou bankou s licencí v Evropské unii. Česká národní banka jí nedostatky vytýkala dlouhodobě a na jaře jí dokonce zakázala poskytovat úvěry a přijímat vklady. V říjnu jí pak definitivně odebrala licenci poté, co Finanční analytický útvar Ministerstva financí zmrazil ERB účty.

Právě postup obou těchto státních institucí Popov v dopise zaslaném ministerstvu označuje za porušení dohod o ochraně investic.

Podle pravidel mezinárodních arbitráží mají nyní obě strany půlroční lhůtu, v níž se mají pokusit spor vyřešit smírem. Až poté může investor oficiálně podat žalobu k mezinárodnímu tribunálu.

Jak jsme se dobývali do ERB Bank. Podívejte se na video, jak vrcholily potíže ruské banky:

Reklama

Související témata:

Doporučované