Hlavní obsah

Stát koupí zámeček v Petrkově, bude v něm centrum literatury

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stát koupí a opraví zámeček v Petrkově na Havlíčkobrodsku. Vznikne v něm Česko-francouzské centrum literatury a výtvarného umění jako samostatné pracoviště Památníku národního písemnictví.

Článek

Stát zaplatí za nemovitost 18 milionů korun, kupuje ji od potomků básníka a grafika Bohuslava Reynka, který v Petrkově žil. V příštích pěti letech by měl stát do rekonstrukce objektu, zřízení centra a jeho provozu vložit téměř 150 milionů korun.

Reynek (1892 až 1971) v petrkovském domě žil s manželkou, francouzskou básnířkou a překladatelkou Suzanne Renaudovou, bydleli v něm i jejich synové, fotograf Daniel a překladatel Jiří. V roce 2014 oba krátce po sobě zemřeli, nemovitost přešla na jejich potomky.

Zámeček je památkově chráněný, k budově přiléhá park a hospodářská stavení. Součástí prodejní nabídky jsou lesy, pole a dva rybníky. Celkem jde o 92.198 metrů čtverečních plochy. Převzetí areálu umožní podle ministerstva prezentovat návštěvníkům to, jak kulturní krajina v místě samém působila na život a dílo Reynka i Renaudové.

„V České republice není tolik významných míst, která by tak silně ovlivnila českou kulturu a umění 20. století, jako je právě Petrkov. Dílo Bohuslava Reynka a jeho ženy neodmyslitelně patří ke kulturnímu dědictví nejen Kraje Vysočina a České republiky a je důkazem výborných česko-francouzských kulturních vztahů,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Z Petrkova by se podle něj mělo stát místo setkávání umělců, kde by se konaly workshopy, konference pro výtvarníky, spisovatele, překladatele a další akce.

Z hlediska financování je projekt rozdělen do tří etap. První etapa, která zahrnuje tento a příští rok, souvisí s výkupem nemovitostí a jejich technickým zabezpečením. Druhá etapa projektu (2021 až 2023) zahrnuje obnovu areálu a vybudování Česko-francouzského centra literatury a výtvarného umění jako samostatného pracoviště Památníku národního písemnictví. Třetí etapa od roku 2024 je zaměřena na plný provoz a rozvoj kulturních aktivit.

V příštím roce by podle plánu mělo do Petrkova jít 26,9 milionu korun, z toho 19 milionů půjde z kapitoly Ministerstva kultury a 7,9 milionu požaduje ministr nad rámec svého rozpočtu. Pro rok 2022 se počítá s celkem 13,6 milionu korun. Obnova areálu by měla začít v roce 2023, kdy se počítá s výdaji 58,6 milionu korun, v roce 2024 s 37,5 milionu a v roce 2025 s 12,5 milionu korun.

Reklama

Doporučované