Hlavní obsah

Stát „naředil“ peníze, reálná inflace je pro lidi mnohem vyšší, píší čtenáři

Foto: Shutterstock.com

Čtenáři diskutují o tom, jaká je v Česku skutečná míra inflace.

Reklama

Ceny v Česku vystřelily vzhůru, oficiální údaj hovoří o inflaci 4,1%. Podnikatel Petr Stuchlík napsal pro Seznam Zprávy komentář, v němž popsal, že situace je ve skutečnosti mnohem horší. A stejné zkušenosti má také řada čtenářů.

Článek

Redakce Seznam Zpráv vybrala do Fóra čtenářů nejzajímavější názory z diskuze u komentáře podnikatele a někdejšího kandidáta na pražského primátora Petra Stuchlíka o tom, proč je ve skutečnosti inflace mnohem vyšší než Českým statistickým úřadem uváděných 4,1%.

Luboš Luboš: Traduje se výrok W. Churchilla: „Nevěřím žádné statistice, kterou jsem sám nezfalšoval". Jestli to řekl, nebo ne, je celkem jedno, ale výrok zcela vystihuje podstatu statistiky. Protože delší dobu sleduji údaje o inflaci, tak jsem si udělal vlastní jen z položek, které hradím. Vyšlo mi číslo 14,5 % meziročně. Příjmy mi narostly o 5%.

Roman Mysik: Když si uděláte svůj vlastní spotřební koš, to jsou teprve numera. Já dokončuji rekonstrukci starého domu. Takže mé náklady tvoří prakticky pouze stavebniny (inflace 50–300%), potraviny (inflace 5–100%) a energie (malý podíl a s nízkou inflací – bude hůř). A teď počítejme – no, pod 50% personální inflaci se nedostanu.

Jindra Tůma: Že za inflaci může Babiš a jeho rozhazovačná politika, je celkem zřejmé. Když do státní správy nalijete stamiliardy na platech, aniž by došlo k jakékoli ekonomické změně, trh zareaguje inflací – znehodnocením měny. Stejný díl odpovědnosti ale nesou centrální bankéři, kteří to tolerovali. Sotva před půl rokem se nechali slyšet, že inflace není jejich prioritou. Evidentně není, prioritu mají jejich osobní příjmy.

Jiří Schwarzer: Jak může být inflace 6 %, nebo méně? Jen jídlo zdražilo za půl roku tak o 25 % a některé dokonce o 100 %. Jídlo v restauraci, stavební materiál, elektronika, služby, energie, bydlení, auta jak nová, tak stará. Existuje něco, co nezdražilo? Nebo něco, co zdražilo jen o 6 %? Reálně si myslím, že je inflace někde mezi 15 až 20 %.

David Jaroš: Zvláštní, co udělá strukturální změna výdajů vlády. Do roku 2013 byly vyvážené výdaje na důchody a investice, od roku 2013 se investice škrtaly, aby se mohlo říkat, že se snížil dluh a že je více peněz na důchody. Něco na tom, co se učí na ekonomce, bude, že když se vráží peníze do běžných výdajů, tak se podporuje inflace a když se vráží do investic, tak se ceny stabilizují.

Jaroslav Zemčík: Rozhazovaly se vrtulníkové peníze. Statisíce lidí seděly rok doma a stát jim dával peníze. Takže se nic nevyrábělo a peněz přibývalo, odhadem byly peníze naředěny o 10–20% a taková je skutečná inflace.

Fórum čtenářů

Redakce Seznam Zpráv vybírá nejzajímavější příspěvky z diskuze čtenářů (některé mohou být redakčně kráceny). Zajímají nás vaše názory na aktuální témata a vážíme si diskutérů, kteří debatují slušně, k věci a dodržují kodex diskuzí SZ.

Pavel Sladovník: Když vezmete státní peníze a strčíte je předem vybrané skupině obyvatel, a zároveň jako největší výrobce potravin v zemi zvednete ceny, tak vyrobíte inflaci jak býk, ale vy z toho máte velké zisky. Vítejte v Babišově střetu zájmů.

Josef Málek: Byl jsem a jsem pořád proti přijetí eura, ale... Pokud bychom ho měli, tak mnoho pravidel bude podléhat EU bance a nikoliv ČNB. Zjednodušeně řečeno. Něco mi říká, že je lepší mít euro než korunu, kterou si nás ČNB ohýbá, jak chce, manipulace jsou i odjinud. My sami si totiž nic nějak neumíme vyřešit.

Jan Krob: Kontejner z Asie do EU 20x tolik za 2 roky, elektřina na burze nejvýš v historii, zemní plyn jen letos 200 % a bydlení, jak kde, ale jak se píše v článku, kolem 20 %. Toto vše stačí, že ceny všeho půjdou nahoru úplně raketově a brzo.

Reklama

Doporučované