Hlavní obsah

Stát prodává kočku, stradivárky i domy za stamiliony

Chata u Máchova jezera, stradivárky nebo luxusní auta. To všechno si můžete koupit od státu.

 

Reklama

Drahé budovy, luxusní auta nebo i domácí zvířata. To všechno nabízí stát k prodeji prostřednictvím svého Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Článek

Věci pocházejí z několika zdrojů. Buď jde o nevyužitý státní majetek, nebo jde o majetek zabavený policií při odhalování nejrůznější trestné činnosti, případně věci pocházejí z majetku zemřelých, kteří neměli žádné dědice.

Od státu si tak v současné době můžete koupit třeba černého kocoura Ferdu nebo psa, který sloužil jako služební bezpečnostním složkám. Protože už ale není v dobrém zdravotním stavu, musel být ze služby vyřazen.

Nejdražší věci, které stát nabízí, jsou nemovitosti. Historickým rekordmanem se stal dlouho neobývaný palác na pražském náměstí Republiky. Za ten úřad utržil 790 milionů korun. Na rekord měla zaděláno i památkově chráněná pražská Invalidovna. Tu chtěl úřad prodat za nejméně 637 milionů korun. O komplex budov ale projevil zájem Národní památkový ústav, který tam chce vybudovat své sídlo, takže z prodeje Invalidovny sešlo.

Nejdražšími movitými věcmi, které stát prodával, byla luxusní auta. Několik jich policie zabavila třeba drogovému dealerovi ze severních Čech. V jeho vozovém parku bylo i Ferrari, které se úřadu podařilo prodat za více než dva miliony korun.

Mezi kuriozity, které nabízí k prodeji nyní, patří třeba housle stradivárky. Nejde ale o originál, je to pouhá kopie. Z trestné činnosti pak pochází třeba páčidlo, které používal zlodějský gang. I to si lze nyní od státu koupit.

Reklama

Doporučované