Hlavní obsah

Stát rozehrál s podnikateli testovací ruletu. Otevřeš, přijdeš o peníze

Rozhovor s Martinem Plachým, spolumajitelem Royal Spa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Možnost otevřít pro klienty s negativním testem se část byznysu bojí. Přišli by totiž o kompenzace. „Je to obrovský risk, že nebudete mít dost klientů a přijdete o kompenzaci,“ tvrdí spolumajitel Royal Spa Martin Plachý.

Článek

Ministr průmyslu Karel Havlíček avizoval, že kdo pro zákazníky s negativním testem ve čtvrtém stupni PSA otevře, přijde o náhrady z programu Antivirus A+, který kryje až 100 procent mzdy zaměstnanců. Výdělek je přitom víc než nejistý. Podle Plachého, který je viceprezidentem České unie cestovního ruchu, by přijel jen každý pátý až desátý klient.

„My bychom tuto možnost přivítali. Vlastníme bazénové centrum a termální park Velké Losiny. Zkusili bychom ho otevřít pro ty, kteří se otestují. Ale potřebovali bychom za stejných podmínek otevřít i naše hotelové kapacity,“ říká ve videu za rodinnou lázeňskou firmu Plachý.

Royal Spa, pod které spadají lázeňské hotely a resorty v Luhačovicích, Velkých Losinách, Ostrožské Nové Vsi a Mariánských Lázních, má z celkem 1000 lůžek v provozu jen 200.

Ve svých zařízeních mají vlastní odběrová antigenní centra. Přestože lázně i v pátém stupni PES fungovat mohou, jsou prázdné. „Testujeme klienty i personál, ale nijak zásadní dopad to nemá. Je tu tak málo lidí, že nevím, jestli by testování pomohlo,“ tvrdí Plachý.

Každý měsíc zavření nás stojí milion

Aby se vyplatilo otevřít, musí podle Plachého lázně naplnit polovinu a hotely zhruba třetinu kapacity. I tak podle něj nevydělají, ale aspoň pokryjí náklady. Ty má provozovatel termálního a bazénového centra ve Velkých Losinách enormní.

„Každý měsíc zavřeného provozu jsou náklady zhruba milion korun. Přitom za loňský rok jsme nedostali na kompenzacích ani korunu,“ tvrdí Plachý. Pouze kompenzaci mezd zaměstnanců. Bazény byly loni zavřené 150 dnů, téměř pět měsíců.

Pomoc pro hotely teče podle Plachého pomalu: „Za jedno zařízení jsme žádnou pomoc za jaro nedostali. U dalších dvou jsme ji dostali až těsně před Vánoci.“

Reklama

Doporučované