Hlavní obsah

Státe, postarej se. Jak si lidé představují své důchody

Foto: pixabay.com/useche70

Polovina Čechů je přesvědčena, že o finanční zajištěnost v důchodu by se měl starat stát.

Reklama

Současný důchodový systém je podle Čechů nespravedlivý a jedná se o zodpovědnost státu, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Článek

Bude na důchody? A v kolika se do penze lidé dostanou? Jedno z hlavních témat na počátku roku. Prozatím důchodová komise přišla s třemi scénáři, jak by se peníze důchodcům měly napříště vyplácet. Z čeho se to ale zaplatí, není jasné. Aktuálně se tak vede hlavně souboj mezi ministryní financí Alenou Schillerovou a šéfkou resortu práce a sociálních věcí Janou Maláčovou, jestli se podaří s reformou důchodů pohnout.

Současný důchodový systém je ovšem neudržitelný, vědí odborníci. A velmi dobře to vědí i občané. Potvrdil to i průzkum CVVM, v němž více než třetina Čechů tvrdí, že současný systém je nespravedlivý.

Ten je založen především na tom, že pracující lidé v produktivním věku financují důchody spoluobčanů, kteří jsou v penzi. Mohou si sice přispívat na vlastní důchod díky penzijnímu připojištění, ale za své příjmy ve stáří mají malou zodpovědnost. Podle 37 procent občanů je tento systém spíše nespravedlivý a jen 16 procent si myslí opak.

Problémem je navíc narůstající počet lidí v důchodovém věku a naopak snižující se počet pracujících. To znamená, že finanční nároky na důchod porostou, ale příjmy budou vzhledem k počtu pracujících nižší.

Podle demografa z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Luďka Šídla, dopady stárnutí populace naše společnost významně pocítí právě v oblasti starobních důchodů a péče. „Z dostupných dat je patrné, že tyto osoby nejen že jsou finančně v těchto oblastech nejnáročnější, ale meziroční tempo růstu průměrných nákladů na jedince ve vyšším a vysokém věku je jedno z nejvyšších,” dodal Šídlo.

Podle průzkumu se důchodci a lidé se špatnou životní situací přiklání k tvrzení, že výše důchodů by měla být pro každého téměř stejná bez ohledu na to, že někteří přispívají více. Tento systém založený na solidaritě vyhovuje 29 procentům populace a převažují voliči levicových stran.

Naopak lidé pracující ve vedoucích funkcích, s dobrou životní úrovní a příznivci pravicových stran požadují, aby byl důchodový systém založen na výši jejich příspěvku do systému.

Za finanční zajištěnost v důchodu má být pak podle občanů České republiky zodpovědný stát, nikoli jedinec. K tomuto tvrzení se přiklonilo 49 procent dotázaných. Pouhých 13 procent si myslí, že by se o své finanční zabezpečení v důchodovém věku měl jedinec starat sám.

Komise pro spravedlivé důchody na začátku ledna připravila plán na reformu důchodového systému. Představila dokonce tři varianty – úspornou, technickou a spravedlivou. Liší se výší základní penze i započítáním bonusů za péči a děti či přesluhování. Současný systém by tak byl rozdělen na dva pilíře, a to na minimální důchod, který by se platil z rozpočtu, a na zásluhovou část podpořenou například úspěchem v kariéře nebo odpracovanými léty.

Systém by se měl údajně zjednodušit a občané by tak mohli mít informace o výši svého důchodu, které doteď neměli. Tato varianta důchodové reformy však podle Národní rozpočtové rady neřeší udržitelnost systému. Návrh by se měl dále zpracovávat a upravovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované