Hlavní obsah

Státem ovládnutou firmu ČD –⁠ Telematika bude řídit manažer s talentem na poker

Foto: ČD telematika

Po vlastnických změnách přicházejí od 1. září v ČD –⁠ Telematika i změny personální.

Reklama

Nový šéf telekomunikační firmy Michal Krapinec plánuje, že po začlenění pod České dráhy bude ČD –⁠ Telematika daleko více poskytovat služby v „drážním prostředí“.

Článek

Telekomunikační společnost ČD –⁠ Telematika je od konce června, kdy ji stoprocentně ovládly České dráhy, součástí majetku, jehož konečným vlastníkem je český stát.

Po vlastnických změnách přicházejí i personální. Od středy 1. září se novým předsedou představenstva stává Michal Krapinec.

V představenstvu firmy byl už od loňského června jako řadový člen, předtím byl téměř čtyři roky zaměstnán u mateřské firmy České dráhy. Tam například vedl projektovou kancelář. Ještě dříve tento pětatřicetiletý vystudovaný právník pracoval přes pět let ve firmě ČD Cargo, též spadající do skupiny České dráhy.

Nové příležitosti

Michal Krapinec si myslí, že obchodní a rozvojová strategie firmy se po začlenění pod České dráhy nijak zásadně nezmění. Připomíná totiž, že už v minulých letech České dráhy měly v ČD –⁠ Telematice majoritní podíl téměř 71 procent akcií.

„Nicméně nyní můžeme mnohem lépe využívat synergie mezi námi a ostatními společnostmi ve skupině. Mým cílem je posilovat pozici společnosti v nabídce služeb pro drážní prostředí,“ uvedl Krapinec na dotaz Seznam Zpráv.

Možnosti dalšího rozvoje v rámci skupiny České dráhy vidí nový šéf zejména v implementaci a údržbě mobilní části nově zaváděného evropského zabezpečovacího systému ETCS, také ve wi-fi nebo kabinových rádií pro strojvedoucí.

„Souvisí s tím i zajišťování odborných technologických činností, které jsou dnes nakupovány mimo skupinu Českých drah. Samozřejmě se zaměříme také na rozšíření poskytovaných služeb na vlastní optické síti,“ popisuje své cíle.

Firma by podle jeho představ měla v budoucnu zákazníkům nabízet služby s daleko vyšší přidanou hodnotou, jako příklad uvádí službu dohledového centra.

Foto: ČD - Telematika, Seznam Zprávy

Nový šéf ČD –⁠ Telematiky Michal Krapinec.

V kasinu už jen rekreačně

Michal Krapinec je topmanažer s nepříliš obvyklým koníčkem.

Kdo bude na internetu vyhledávat jeho jméno, narazí i na články, které se týkají turnajů v pokeru. Zejména ze starší doby. V roce 2011 o něm referoval specializovaný server jako o vítězi turnaje v královéhradeckém Casinu Černigov, odkud si odnesl 68 tisíc korun.

Krapinec nezastírá, že se této karetní hře, v níž se mnohdy točí i miliony, stále věnuje. „Já jsem se s pokerem seznámil ještě za studií. V posledních letech si ale zahraji pouze rekreačně, když mi to povinnosti a čas dovolí,“ uvádí.

Na hře, obvykle považované za hazardní, vidí jisté přednosti, které prý cvičí lidský intelekt. „Poker je multidisciplinární dovednostní hra, která vychází z pravděpodobnosti a aplikované matematiky, konkrétně teorie her, a obsahuje i prvky psychologie,“ vyzdvihuje nový šéf ČD –⁠ Telematiky.

Z Faltýnkova zápisníku

ČD –⁠ Telematika má v Česku po společnosti CETIN ze skupiny PPF druhou nejrozsáhlejší síť optických kabelů. Právě PPF se v květnu 2018 stala majitelem i minoritního 29procentního podílu v ČD –⁠ Telematice. České dráhy se s ní letos po několikaměsíčním vyjednávání nakonec dohodly na odkupu. Jak už Seznam Zprávy informovaly, před začátkem prázdnin získaly zmíněný podíl za 847 milionů korun.

Celá transakce vzbudila značnou pozornost, jelikož v roce 2014 státní firma ten samý podíl měla možnost nakoupit za pouhých 198 milionů korun. Posléze tyto akcie postupně odkoupily tři privátní firmy (Dial Telecom, skupina Unicapital a jako poslední v řadě právě skupina PPF).

Seznam Zprávy nedávno poukázaly na podezřelou okolnost, kdy řetězec naznačených obchodů ve svém diáři už na jaře 2016 v předstihu věrně zachytil druhý muž hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Přitom jeho blízcí přátelé a spolupracovníci se v obchodech s akciemi ČD –⁠ Telematiky angažovali jak na straně státu, tak i na straně privátních firem.

Reklama

Doporučované