Hlavní obsah

Statistici spočítali útraty českých domácností. Ve dvou je z toho auto

Foto: Seznam Zprávy

Průměrná útrata domácností přepočtená na osobu a rok odpovídá roku hojnosti. Meziročně vyrostla o 2,7 procenta.

Reklama

Vloni české domácnosti utratily za jídlo skoro stejně jako za bydlení. I když mezi některými domácnostmi existují rozdíly, výdaje průměrné české domácnosti činily 153 193 korun za osobu.

Článek

Průměrná česká domácnost loni utratila 153 193 korun na člověka. Spotřební vydání, která zahrnují útraty za potraviny, bydlení, zdraví, dopravu, dovolené, kulturu či vzdělání, stoupla meziročně o 2,7 procenta.

Z rodinných rozpočtů nejvíce peněz nadále ukrajovaly výdaje spojené s bydlením, které navíc nadále rostly. Za bydlení domácnosti vydaly zhruba stejně jako za jídlo, pití, oblečení a boty dohromady. Vyplývá to z dat, která zveřejnil Český statistický úřad.

Nejvíc peněz domácnosti nadále utrácely za bydlení, tedy za nájemné, vodu, odpady, elektřinu či plyn. Tyto výdaje loni spolkly 23,6 procenta a stouply meziročně o pět procent na 36 167 korun za osobu žijící v domácnosti. Nájemné z bytu loni představovalo 10 746 korun, předloni to bylo 7 429 korun. Méně peněz ale domácnosti utratily za vodné a stočné (o 16 procent méně), drobné opravy bytu nebo za plyn (shodně o dvě procenta méně).

Druhou nejvýznamnější položkou s téměř pětinovým podílem zůstávají výdaje za potraviny a nealkoholické nápoje. Domácnosti za ně loni utratily 29 445 korun na osobu oproti 28 829 korunám v roce 2018. Stouply výdaje za pečivo, mléčné výrobky, cukr a cukrovinky či zeleninu, klesly naopak útraty za ovoce či tuky. Desetina výdajů domácností loni připadla na dovolenou a kulturu, další desetina na dopravu a 6,9 procenta padla na stravování a ubytování.

Nejvýrazněji loni vzrostly výdaje za vzdělávání, a to meziročně o 30 procent. Růst výdajů byl patrný také u zdraví. Za léčiva, zdravotnické prostředky a ambulantní péči loni domácnosti utratily 4212 korun na osobu, což bylo o 8,8 procenta více než o rok dřív. Naopak pokles je patrný zejména u výdajů za tzv. ostatní zboží a služby, kam patří útraty za kadeřnické služby, osobní péči, ale také za pojištění. Za osobní péči domácnosti utratily o 3,5 procenta více, ale za pojištění vydaly o osm procent méně.

Mezi jednotlivými typy domácností panují rozdíly. Když statistici rozdělili domácnosti do pěti skupin podle výše čistých příjmů, vyšly průměrné spotřební výdaje domácností s nejnižšími příjmy na 116 789 korun a u domácností s nejvyššími příjmy na téměř dvojnásobných 225 671 korun na osobu a rok.

Výdaje milionu úplných rodin s dětmi loni klesly na 140 230 korun na osobu a rok z předloňských 143 821 korun. Měly menší výdaje za oblečení, boty, bytové vybavení, dopravu či dovolenou, stouply jim naopak výdaje za potraviny, bydlení, zdraví a vzdělání.

Domácnosti důchodců, kterých je 1,35 milionu a meziročně jich 21 000 přibylo, loni utratily v průměru 146 735 korun na osobu a rok. Bylo to o devět procent víc než v roce 2018. Více peněz senioři vydali zejména za rekreaci a kulturu, oblečení a boty, stravování, vybavení bytu a bydlení, výdaje jim ale stouply ve všech sledovaných skupinách výdajů.

Růst spotřebních výdajů loni zpomalil. V roce 2018 rostly výdaje o 3,4 procenta, což bylo nejvyšší tempo za poslední roky. Výrazněji než loni rostly výdaje i v roce 2016, a to o 2,8 procenta. Šlo tehdy o nejvýraznější růst od roku 2007.

V letošních výdajích domácností se bezpochyby projeví koronavirová krize, která Česko postihla ve dvou vlnách. Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 řada zaměstnanců přešla na práci z domova, žáci a studenti na distanční výuku spojenou s nutností pořídit počítačovou techniku, lidé kupovali roušky a respirátory, kulturní akce byly řadu týdnů zrušené, omezené bylo i cestování.

Reklama

Doporučované