Hlavní obsah

Státní zaměstnanci budou mít nárok na dva dny placeného volna

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Andrej Babiš při otevření očkovacího centra na hlavním nádraží. Státní zaměstnanci očkovaní letos budou mít nárok na dva dny placeného volna.

Reklama

Rozhodla o tom v pátek vláda. Premiér Andrej Babiš zároveň tento krok doporučil krajům, samosprávám i soukromým zaměstnavatelům.

Článek

Ministři schválili už oznámený návrh, kterým chtějí další občany přimět k očkování. Státní zaměstnanci očkovaní proti covidu-19 od 1. ledna letošního roku dostanou dva dny placeného volna.

„Nenašel jsem jiný způsob motivace,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Státní zaměstnanci musí volno vyčerpat do konce roku 2021.

Zároveň tento krok doporučil krajům, samosprávám i soukromým zaměstnavatelům.

„Na to my nemáme vliv. Myslím si ale, že každý dobrý zaměstnavatel nebo majitel firmy si je vědom toho, že musí ochránit své zaměstnance, jinak může mít covid-19 negativní dopad na fungování firmy,“ doplnil Babiš.

Například koncern Agrofert ze svěřenského fondu předsedy vlády ale ve čtvrtek na dotaz Seznam Zpráv uvedl, že k návrhu zatím nezaujal jednoznačné stanovisko. Vedení společnosti o tom bude teprve debatovat.

Babiš se zástupci odborů dnes podepsal dodatek ke kolektivní dohodě vyššího stupně, kde je zmíněné placené volno zakomponováno.

Ministerstva, úřady a jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, o 6 901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je 26 395.

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy dva dny volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun. Babiš to dnes označil za nesmysl. „Není žádný dopad na státní rozpočet,“ uvedl.

Reklama

Doporučované