Hlavní obsah

Státní zástupci vyzývají nejvyššího žalobce: Obhajte svoji nezávislost

Foto: ČTK

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se v případu restitucí na Třeboňsku dosud omezil pouze na stručné odpovědi, že v kauze nepochybil.

Reklama

Profesní organizace žalobců požaduje po nejvyšším státním zástupci Pavlu Zemanovi podrobné vylíčení, jak to bylo s jeho dvojakou rolí v případu, na který upozornily Seznam Zprávy.

Článek

Po třech dnech od zveřejnění informací Seznam Zpráv, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman mohl být zaujatý ve sporné kauze související s restitucemi, se šéf žalobců ocitl pod zvýšeným tlakem.

Unie státních zástupců ve středečním veřejném prohlášení konstatovala, že Zeman dostatečně neobjasnil svoji roli v případu, a vyzvala ho, aby nepoškozoval důvěru v justici a své jednání vysvětlil.

„Důvěra společnosti k fungování justice jako celku je natolik významná hodnota, že Unie státních zástupců považuje za nutné, aby nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman, jako nejvyšší funkcionář soustavy s nepochybným osobním kreditem veřejnosti i dovnitř soustavy, celou záležitost podrobněji vysvětlil, včetně podání mimořádných opravných prostředků v trestní věci týkající se v důsledcích jedné ze stran jím iniciovaných schůzek,“ stojí v prohlášení profesní organizace.

Unie státních zástupců doslova uvedla, že v tomto případě „není možno mlčet“.

V prohlášení se připomíná, že proti nejvyššímu státnímu zástupci svědčí čestné prohlášení soudce Jana Czernina. S ním se Pavel Zeman v minulosti ze své iniciativy opakovaně sešel, aby se zastal majitele penzionu na Třeboňsku, kterému zkřížily plány restituce jiné větve rodu Czerninů.

Pavel Zeman schůzky s Janem Czerninem nepopřel, ohradil se však proti tomu, že je Czernin interpretoval jako důvod k podjatosti šéfa žalobců.

„Pokud by byla slova Mgr. Jana Czernina pravdivá, šlo by o nevhodné jednání jakéhokoli státního zástupce,“ uvedla Unie státních zástupců.

Foto: Unie státních zástupců, Seznam Zprávy

Celý text výzvy Unie státních zástupců.

Problém je v tom, že nejvyšší žalobce Zeman podal třikrát dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze, která s uvedenými restitucemi úzce souvisí. Obžaloba neskrývala, že cílem dovolání je v konečném důsledku zvrácení restitucí a přesun majetků zpět pod stát. O stejný výsledek přitom usiloval i majitel penzionu, do kterého se Zeman jezdil rekreovat.

Vysvětlení od šéfa žalobců požaduje i ministryně spravedlnosti Marie Benešová, která řeší stížnosti na nejvyššího státního zástupce a jako jediná může navrhnout vládě, aby šéfa žalobců odvolala z funkce.

Reklama

Doporučované