Hlavní obsah

Státní zdravotní ústav by se měl proměnit v obdobu Institutu Roberta Kocha

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví plánuje přiblížit Státní zdravotní ústav (SZÚ) Institutu Roberta Kocha, který byl zásadní pro řízení boje s epidemií nového typu koronaviru v Německu. Na úřadě proto vznikla speciální pracovní skupina.

Článek

Původně se reforma měla platit z Národního fondu obnovy, tedy peněz na obnovu ekonomiky po pandemie z EU. Projekt ale nebyl do seznamu zařazený, peníze na něj se tak musí najít ve státním rozpočtu.

„Pandemie koronaviru nám ukázala, že současná podoba soustavy institucí, které chrání veřejné zdraví, potřebuje významně modernizovat a posílit,“ řekla mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová, podle ní na úřadě vznikla speciální pracovní skupina. V té je ředitelka SZÚ Barbora Macková, poradce ministra Adama Vojtěcha už z jarní vlny pandemie epidemiolog Rastislav Maďar nebo vedoucí Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal.

Podle mluvčí má skupina připravit koncepci reformy současného systému ochrany veřejného zdraví. „Záměrem je, aby v jejím čele stálo dnešní SZÚ v podobě moderní odborné instituce typu Institutu Roberta Kocha v Berlíně,“ dodala. Za jak dlouho by měl podobné pozice SZÚ dosáhnout, zatím není jasné.

„Jde o modernizaci celého sektoru ochrany veřejného zdraví, včetně digitalizace procesů, efektivního krizového řízení a jednotného systémového managementu. Je nutná analýza toho, co v průběhu pandemie nefungovalo, a vytvoření toho, co chybělo,“ řekl k tomu Deníku N epidemiolog Maďar.

V současné době se kompetence v oblasti ochrany veřejného zdraví dělí mezi hlavního hygienika, který je náměstkem ministra zdravotnictví, samosprávné krajské hygienické stanice a právě SZÚ. Jeho rolí podle zákona o ochraně veřejného zdraví je příprava podkladů pro národní zdravotní politiku, zajištění metodické a referenční činnosti v oblasti ochrany veřejného zdraví, výzkum vztahu zdraví a životních podmínek, kontrola kvality služeb ochrany veřejného zdraví nebo zdravotní výchova.

Jeho činnost se dělí na šest hlavních center, která se věnují životnímu prostředí, výživě a potravinám, hygieně práce, podpoře veřejného zdraví a hygieně dětí a mladistvých, toxikologii a zdravotní bezpečnosti a epidemiologii a mikrobiologii, jehož součástí je několik národních referenčních laboratoří, které sledují výskyt různých chorob. Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková virová respirační onemocnění řeší také epidemii koronaviru. V současné době například sekvenace vzorků k odhalení různých variant koronaviru.

Reklama

Doporučované