Hlavní obsah

Stavbaři v Říčanech zbourají most v Kolovratské ulici a nahradí ho novým

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Stavbaři v Říčanech u Prahy zbourají most přes Říčanský potok poblíž hradu a nahradí ho novým. Práce právě začaly, Kolovratská ulice je kvůli tomu pro auta uzavřena. Chodci budou moci využít provizorní lávku podél staveniště.

Článek

Kolovratskou ulicí jezdí v ranní špičce velké množství řidičů, kteří se chtějí vyhnout koloně na silnici 101 nebo mají namířeno do centra města. Mnozí nyní před cedulí zákaz vjezdu odbočují do Purkyňovy ulice a pokračují Lipanskou. Vzhledem k úzké vozovce a parkujícím autům v Purkyňově ulici ale hrozí kolizní situace, v minulých dnech se tam navíc pohybovali dělníci, kteří odstraňovali výtluky v silnici.

Podle cestářů by však dopravní problémy v Říčanech neměly být výrazné. „Uzavření komunikace na mostě po dobu stavebních prací by nemělo výrazně ovlivnit dopravu ve městě, neboť se týká pouze osobních automobilů, když průjezd nákladních vozidel byl vyloučen již dříve. Samotná objízdná trasa vedoucí po souběžných komunikacích není delší než 900 metrů,“ uvedla mluvčí krajské správy a údržby silnic Petra Kučerová.

Náklady jsou zhruba 18,5 milionu korun, akce má trvat tři měsíce a přes zimu bude přerušena. „Práce jsme zahájili ještě před zimním obdobím, protože most je ve velmi špatném stavu,“ dodala mluvčí.

Most má v klenbě masivní prasklinu, provoz na něm byl proto už dříve omezen do jednoho pruhu. S ohledem na stavební stav a nevratné poškození nosné konstrukce by oprava byla podle silničářů neekonomická a neefektivní. Nový most má mít životnost 100 let.

Starosta Říčan David Michalička (Klidné město) přivítal, že součástí akce bude také rekonstrukce silnice a úprava chodníků a autobusových zastávek. „Aktuálně zadáváme projekt na prodloužení chodníku podél Kolovratské a pevně doufám, že bychom s realizací mohli navázat na stavební práce kraje,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované