Hlavní obsah

Stavbou roku 2020 Zlínského kraje je obnova Libušína na Pustevnách

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nejvyšší cenu v soutěži Stavba roku 2020 Zlínského kraje, Grand Prix architekta Pavla Nováka, získala vědecká rekonstrukce národní kulturní památky Libušín na Pustevnách v Beskydech.

Článek

Chata byla postavena v roce 1899 podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče, v roce 2014 však vyhořela. Objekt byl poté obnoven, a to formou vědecké rekonstrukce, kdy se používaly tradiční metody a postupy. Obnovený Libušín získal v soutěži Stavba roku také Cenu hejtmana Zlínského kraje. „Když jsme stavbu podrobně procházeli, tak nás to ohromilo,“ řekla dnes novinářům předsedkyně odborné poroty Dagmar Nová.

„Obdivuhodná je obtížná a dobrodružná cesta obnovy s přísným zachováním všech, i torzovitých původních částí, které oheň zcela nezničil, a doplňováním dílů nově vyrobených, a to při důsledném užití původních starých postupů, nástrojů a surovin ve všech konstrukcích, skladbách, detailech i konečných úpravách. Ještě obtížnější pak obnovu učinily dnešní požadavky na další provozní využití, technické instalační vybavení, úroveň ošetření vnitřního prostředí a náročné protipožární zabezpečení. Jedná se o významný společenský počin přesahující hranice našeho regionu, který může být příkladem pro obnovy a rekonstrukce podobně významných kulturních památek,“ uvedla Nová.

„Je pro nás velkou ctí, že Stavbou roku 2020 Zlínského kraje se stává Libušín. Je to stavba, která má pro náš kraj magické kouzlo. Bez Libušína si Pustevny nikdo z nás nedokáže představit. O to těžší pro nás všechny bylo vidět zkázu, kterou požár v roce 2014 přinesl. Od začátku jsme si uvědomovali, že naším posláním je Libušín zachránit a obnovit jej v celé své původní kráse tak, aby znovu sloužil návštěvníkům Pusteven,“ uvedl generální ředitel Národního muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Do letošního 19. ročníku soutěže Stavba roku Zlínského kraje se přihlásilo 43 staveb v sedmi kategoriích. Kvalita staveb podle Nové v posledních letech roste, používají se kvalitní a moderní materiály a firmy s nimi umí pracovat. „Kvalita je tak vysoká, že máme problém stavby vyhodnocovat,“ uvedla Nová.

Odborná komise udělila šest hlavních cen a 15 čestných uznání. V kategorii staveb občanské vybavenosti dostala hlavní cenu obnova panského pivovaru v Holešově na Kroměřížsku. V kategorii rodinných domů ji získala novostavba rodinného domu v Uherském Brodě. Mezi průmyslovými a zemědělskými stavbami získala hlavní cenu administrativní budova s průmyslovou halou Global Business v Kroměříži. Hlavní cena v kategorii dopravních, inženýrských a ekologických staveb připadla dopravnímu terminálu v Bystřičce. Mezi přihlášenými realizacemi rozvojových projektů měst a obcí uspěla přístavba kulturního domu Beseda v Nivnici. Mezi stavbami, o které se firmy z regionu postaraly za hranicemi Zlínského kraje, ocenila porota hlavní cenou budovu Krajské knihovny Vysočiny v Havlíčkově Brodě. Cenu Syndikátu novinářů obdržela vyhlídková terasa turistického centra Na Rejdě ve Spytihněvi. Ocenění si dnes převzali zástupci staveb v Otrokovicích na Zlínsku.

Reklama

Doporučované