Hlavní obsah

Štědrý den u křesťanů: Jurečka oznámil, že chce v čele KDU-ČSL vystřídat Bělobrádka

Jurečka novým šéfem? Odmítám spekulace, že se vzdávám. Budu se znovu ucházet o post předsedy KDU-ČSL, říká Pavel Bělobrádek.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

Ministr zemědělství Marian Jurečka oznámil, že přemýšlí o kandidatuře na předsedu KDU-ČSL.

Článek

Vánoce jsou křesťanské svátky narození Ježíše Krista a většina lidí se těší na vánoční stromek, smaženého kapra, jesličky, dárky či cukroví. A hlavně na zklidnění, vzájemné porozumění a návštěvy příbuzných a přátel, kdy si lidé na sebe navzájem udělají čas.

Ovšem v KDU-ČSL - křesťanskodemokratické straně, která Desatero a evangelijní zvěst lásky k druhým sama označuje za základ své politiky - samozřejmě musejí mít Vánoce něčím zvláštní.

Letos se nevděčné role člověka, který musí přijít s překvapivým dárkem, ujal ambiciózní člen strany, první místopředseda lidovců a ministr zemědělství Marian Jurečka. Tedy pětatřicetiletý politik, který už dlouho špatně skrývá svou touhu stát se předsedou strany.

Dárek ke čtyřicátinám?

Zrovna na Štědrý den Jurečka oznámil, že přemýšlí o kandidatuře na předsedu KDU-ČSL. „Rozhodnu se v průběhu Vánoc, s tím, že to sdělím v průběhu ledna," svěřil se ministr. Stranický sjezd, kde se bude volit, bude v příštím roce.

Od Jurečky to není zrovna příliš taktní a šikovné načasování. Nejenže si ke startovnímu výstřelu do vnitrostranického boje nepochopitelně zvolil zrovna křesťanské svátky narození Ježíše Krista. Ale také tím pěkně „osladil" kulaté narozeniny současného šéfa strany Pavla Bělobrádka, jemuž zrovna zítra na Boží hod bude čtyřicet let.

Šest let s Bělobrádkem

Mnozí lidovci tak budou na slavnost Narození Páně po návštěvě kostela muset přemýšlet, proč Jurečka najednou vystartoval a jako první zpochybnil pozici Pavla Bělobrádka, který stojí v čele KDU-ČSL už šestým rokem.

Předsedou se stal v roce 2010, kdy lidovci propadli ve volbách a ocitli se poprvé mimo Poslaneckou sněmovnu, což pro ně byl historický neúspěch. Současně se vzpamatovávali z odchodu několika výrazných postav kolem bývalého předsedy Miroslava Kalouska, jenž o rok dříve založil TOP 09.

I s nemocí chce pokračovat

Bělobrádek dokázal lidovce za tři roky nejenže vrátit do Parlamentu, ale také stranu více otevřel a dokázal získat zcela nové voliče. Nedávno odmítl spekulace, že kvůli své nevyléčitelné nemoci - roztroušené skleróze - už plánuje v politice skončit. Teď naopak mluví o odhodlání pokračovat a post předsedy KDU-ČSL chce obhajovat.

Do příštích sněmovních voleb v říjnu 2017 prosazuje plán na vytvoření volebního bloku společně s hnutím Starostové a nezávislí, o čemž se bude u lidovců teprve rozhodovat. Právě tohle by mohl být moment, kdy se může Jurečka vůči Bělobrádkovi vymezovat a sbírat hlasy mezi konzervativními členy KDU-ČSL.

Reklama

Doporučované