Hlavní obsah

Štědrý večer bez krocana? Britům hrozí prázdné regály, drůbežáři čelí krizi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Británie se kvůli brexitu potýká s vážným nedostatkem zaměstnanců v drůbežářském průmyslu. Neobsazená je šestina pracovních pozic. Zemi hrozí, že o Vánocích nebude mít dostatek krocanů pro všechny, varují dodavatelé.

Článek

Až šestina pracovních pozic v drůbežářském průmyslu je v současné době neobsazená. Oznámila to britská drůbežářská rada (BPC), mezi její členy patří největší dodavatelé kuřecího masa pro supermarkety. Pracovníci z Evropské unie totiž po brexitu opustili zemi.

Problém se začal hojně řešit tento týden, poté, co vyšlo najevo, že síť restaurací Nando’s kvůli nedostatku zaměstnanců dočasně uzavřela více než 40 poboček po celé Británii.

Paul Kelly, který vede firmu KellyBronze nabízející krocany z volného výběhu, řekl deníku The Guardian, že velcí dodavatelé možná budou nuceni snížit počet krocanů. Podle Kellyho se producenti rozhodnou odchovat méně ptáků, pokud si nebudou jisti zajištěním dalších 1500 až 2000 zaměstnanců potřebných k připravení krocanů k prodeji na Vánoce.

„Dojde k obrovskému nedostatku, protože společnosti nemohou riskovat pořízení krocanů, když nebudou mít zaměstnance, kteří by vykonali práci,“ uvedl Kelly. „Byla by to finanční sebevražda. Krocan po Štědrém dnu nemá žádnou cenu,“ dodal.

Britská drůbežářská rada napsala obsáhlý dopis ministryni vnitra Priti Patelové, ve kterém ji žádá, aby vláda uvolnila imigrační pravidla. Odpovědi se jí ovšem doposud nedostalo. V obsáhlém dopisu vysvětluje, že někteří dodavatelé kuřat snížili svou produkci až o 10 %. Chov krocanů je na tom podobně. V prosinci by ale produkce mohla klesnout až o 20 % kvůli nedostatku sezonních pracovníků.

Na vládu se obrátila i Asociace britských zpracovatelů masa, jež rovněž žádala o výjimku, která by jí umožnila zaměstnat více zahraničních pracovníků. „K problémům se zásobováním dochází od brexitu… Určitě to s ním souvisí, ale také s rozhodnutími o migraci, která naši politici přijali po brexitu,“ myslí si Nick Allen, generální ředitel asociace citovaný deníkem The Independent. „Nando's je špičkou ledovce. Myslím, že se dočkáme stále více zavřených provozů.“

Teorii, že by současné problémy byly způsobeny pandemií koronaviru, která si vynutila izolaci mnoha zaměstnanců, odmítl jeden z největších britských producentů drůbeže. „Máme obavy z náboru a obsazování volných míst, když je britská pracovní síla vyčerpána v důsledku brexitu,“ řekl mluvčí společnosti Avara Foods.

Minulý týden společnost KFC informovala, že má kvůli problémům s dodavatelským řetězcem ohrožené zásoby potravin a obalů v celé zemi. Ranjit Singh Boparan, miliardář a zakladatel potravinářské společnosti 2 Sisters se sídlem v Birminghamu, před několika týdny varoval vládu, že jeho průmysl je v „krizovém bodě“. Dodal, že vláda musí jednat, nebo bude čelit „nejvážnějšímu nedostatku potravin, který tato země zaznamenala za více než 75 let“.

Reklama

Související témata:

Doporučované